Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – <br />válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 9.
Energiapolitikai hétfő esték. A sorozat előadását ezúttal Fenyves Iván dél-afrikai energiaiparban dolgozó magyar mérnök tartja Atomerőművek Dél-Afrikában címmel.
Helyszín: Ybl-palota díszterme (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 12.).
Időpont: 17 óra

Május 10.
Őskeresztények a Közel-Keleten: Damaszkusz ma. Az ősi kultúrák egyik sajátos mai ötvöződésébe, a szíriai törzsi-vallási-etnikai különbözőségekre épülő társadalomba nyújt bepillantást Komlósi László Imre egyetemi tanár vetített előadása. Komlósi a nyugati és a keleti ember világképének különbözőségét hasonlítja össze. A belépődíj 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Kapcsolatok hálójában. Az információ gyönyörködtet? című sorozat Pénz beszél – És az ember? találkozóján Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus (Nem játék, de társas – Pletykák, barátok és ellenségek hálójában) és Lovrics László közgazdász (Közös kassza – Gazdasági rendszerek hálózati modellezése) tart előadást. Jegyet a Typotex.hu oldalon, a Kossuth Klubban és a Typotex boltjaiban lehet vásárolni. A belépő 1500 forintba kerül.
Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.).
Időpont: 18 óra

Soklábú Marokkó. Extrém helyszínen, sivatagi körülmények között ismerkedhetnek meg a résztvevők egy marokkói rovargyűjtés rejtelmeivel és eredményeivel.
Helyszín: Civil Közösségek Háza (Pécs, Szent István tér 17.).
Időpont: 18 óra

Van kiút? Hazánk gazdasági helyzetéről és kilátásairól címmel Csath Magdolna közgazdász tart előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége józsefvárosi csoportjának szervezésében.
Helyszín: józsefvárosi plébánia alagsori helyisége (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.).
Időpont: 18.30

Május 11.
Kulturális és tudománypolitikai konferencia Székesfehérváron. Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szavainak jegyében – „Olyan ország még nem volt, amely azért ment volna tönkre, mert kulturális célokra áldozott” – szervez kulturális és tudománypolitikai konferenciát a székesfehérvári önkormányzat, a levéltár, a Kodolányi János Főiskola történeti, illetve hungarológiai műhelye. A konferencián felszólal Roska Tamás profeszszor, kutató, akadémikus (MTA SZTAKI, Pázmány Péter Katolikus Egyetem): Kultúra, oktatás és tudomány, 2011 – hazánk valódi kitörési lehetősége; Kardon Béla főosztályvezető (Nemzeti Erőforrás Minisztériuma): Tudománypolitikai kihívások a felsőoktatásban; Csernus Sándor dékán (Szegedi Egyetem, BTK): Nemzeti értékek és egyetemes civilizációs küldetéstudat: a francia kulturális politikai modell; Anssi Halmesvirta professzor (jyväskyläi egyetem): Political Preconditions for Finnish–Hungarian Cooperation in Research and Development in the 1960s and 1970s; Pozsony Ferenc professzor (kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem): Tudományos műhelyek Erdélyben, 1990–2010; Deák Ernő (a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének és az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke): Művelődés peremhelyzetben. Az előadásokat délután szekcióülések követik a levéltárban Szakály Sándor profeszszor (Károli Gáspár Református Egyetem, BTK), a Kodolányi János Főiskolán Nagy József Zsigmond főosztályvezető (Külügyminisztérium) vezetésével.
Helyszín délelőtt: a polgármesteri hivatal nagy tanácsterme (Székesfehérvár, Városház tér 1.); délután: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Levéltárának Szekfű Gyula terme (Zichy liget–Malom utca sarok), illetve a Kodolányi János Főiskola könyvtárának kutatóterme (Szabadságharcos út 59.).
Időpont: 9 óra

Urbanisták a médiában. Elkészült az Urbanisták című hétrészes portréfilmsorozat, amelyet az M 1 hétfőnként 23 óra után tűzött a műsorára. A szériát a Tizenkét kőmíves című építészeti portrésorozat rendezője, Csontos János jegyzi. Városépítészekről még nem készült hasonló produkció a hazai médiában. A sugárzáshoz kapcsolódva a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) beszélgetéssorozatot indít a szereplők és az alkotók részvételével, Ongjerth Richárd igazgató moderálásával. Első alkalommal a rendező mellett Lukovich Tamás sorozatszerkesztő, Aczél Gábor, a társaság elnöke és Vidor Ferenc urbanista professzor lesz a meghívott, az utóbbi portréfilmjét is levetítik.
Helyszín: MUT-székház (1094 Budapest, Liliom utca 48.).
Időpont: 16 óra

Lakatos Demeter-emlékest. Száz éve született Lakatos Demeter csángó költő. Szabófalva szülötte román ortográfiával, teljes elszigeteltségben írta megrendítő szépségű csángó magyar verseit. A XV. századi magyar nyelv ősiségével szólaltatta meg önmaga és szeretett népe életérzését. Az emlékesten költeményeit hallhatja a közönség csángó népdalok és táncok kíséretében. Fellépnek: moldvai csángó népdalénekesek, a Lakatos Demeter Csángó Magyar Kulturális Egyesület tagjai, a Domokos Pál Péter Általános Iskola versmondói, Csoma Gergely szobrász- és fotóművész.
Helyszín: Magyarok Háza (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

Pannóniával az olimpiára. A Pannónia-expedíció az egyik leghosszabb magyar veterán motoros utazás volt. Két paksi fiatalember, Treszl Gábor és Magyar Zoltán 41 éves Pannónia T–5 típusú oldalkocsis motorkerékpárjával eljutott a pekingi olimpiára. Útjukon kitűzték a Magyarok Világszövetsége három zászlaját a Don-kanyarban, az olimpián és Kazahsztánban a nemrég felfedezett madjar törzsnél. Az expedícióról Treszl Gábor és Magyar Zoltán tart élménybeszámolót. A belépő 500 forint.
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház (Eger, Knézich Károly utca 8.).
Időpont: 19 óra

Május 13.
Széchenyi, a legnagyobb magyar címmel Tar Ferenc történész tart előadást Széchenyi Istvánról.
Helyszín: Balaton Színház, Simándy-terem (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 16 óra

Női szemmel a magyar tenger címmel nyílik meg az unitárius könyvesboltban Topor Márta fotókiállítása. A tárlatot Szelényi Károly fotóművész nyitja meg; közreműködik Czvik Ildikó csellóművész és Pósa Zoltán költő.
Helyszín: Heltai Gáspár unitárius könyvesbolt (1054 Budapest, Alkotmány utca 12.).
Időpont: 17 óra

Május 14.
A tanításon túl: értékre nevelés. A valódi nevelő számára a jellemfejlesztés éppúgy kulcskérdés, mint a tudás átadása. A tanításban éppen annyira fontos mindaz, amit a tanár értékel és szeret a diákokban, mint az, amit az érintettek tudnak a tanított tárgyból. A pedagógia-workshopot vezető Sara Ann Rude nővér, aki jelenleg Miskolcon él, széles körű nevelői tapasztalatokkal rendelkezik: hazáján, az Egyesült Államokon kívül Olaszországban, Ugandában, Indonéziában töltött hosszabb időt, fejlődéslélektanból szerzett PhD-t. A program angol nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítanak. A szervezők kérik, hogy aki tud, 700 forinttal járuljon hozzá a költségekhez. Részletes információt lehet kérni az [email protected] címen, illetve a (30) 476 7590-es telefonszámon.
Helyszín: Sacré Coeur Nővérek Forrás Lelkiségi Központja (1125 Budapest, Mese utca 11.).
Időpont: 10 óra

Május 15.
Délvidéki zarándoklat. Teleki Júlia és Légvári Sándor, az 1944–45-ös délvidéki magyarirtás csurogi túlélői és az áldozatok hozzátartozói 1994 óta emlékeznek keresztállítással az ártatlanul kivégzettekre a csurogi dögtemetőben lévő tömegsírnál. Május 15-én 16 órakor ismét felállítják itt a nemrég ismeretlenek által lerombolt keresztet. Az autóbuszos zarándoklat Budapestről indul vasárnap reggel Csurogra, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni, illetve a részletek iránt érdeklődni a [email protected] címen vagy a (30) 358 0901-es telefonszámon lehet. A részvételi díj maximuma 10 ezer forint, amely a résztvevők számától függően csökkenhet.
Helyszín: a Déli pályaudvar parkolója (indulás).
Időpont: 8 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.