Ismét egérutat kapott a hatóságtól a Tesco?

Rengeteg egerünk van az állateledelsoron és a tejsoron – írta kollégáinak a Tesco minőségbiztosítási vezetője. Az ügy miatt a hatóság átfogó ellenőrzést tartott, ám a kirobbant eset után napokkal később. S mivel nyilvánosan is bejelentették, a hivatal szerint a multinacionális vállalatnál „felkészülten várták az ellenőröket”.

Munkatársunktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesco minőségbiztosítási vezetője kétségbeesetten írta kollégáinak elektronikus körlevelében: „Rengeteg egerünk van az állateledelsoron és a tejsoron. A ti feladatotok evvel kapcsolatban a dolgozók figyelmének a felhívása arra, hogy jelezzék felétek, ha bárhol egérürüléket, megrágott zacskót, netán egeret látnak az éjszakai vagy nappali töltés során.” A lapunk birtokába jutott dokumentum szerint a vállalatnál tisztában vannak azzal, hogy „az egerek miatt bezárhatják az egész áruházat”, ezért napi kontrollra van szükség. Cikkünk nyomán a Vidékfejlesztési Minisztérium múlt pénteken rendelte el, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei e hét hétfőtől indítsanak átfogó vizsgálatot.
*
Az ellenőrzés lapunk birtokába jutott összegzése szerint „általánosan elmondható, hogy az áruházak többsége már a sajtóból értesült az országosan elrendelt hatósági ellenőrzésekről, s felkészülten várták az ellenőröket”, így a kereskedelmi tevékenység korlátozására élelmiszer veszélyeztetettsége miatt nem volt szükség. „Az előzetes információk ellenére nem mindenhol sikerült maradéktalanul és megfelelően betartani az irányadó rendelkezéseket, ezért 3 esetben szabtak ki bírságot összesen 745 000 Ft értékben, további két esetben a bírságösszeg megállapítása jelenleg folyamatban van” – áll az MGSZH jelentésében.
Szakértők azonban a vizsgálat több eljárási hibájára is felhívták lapunk figyelmét. Hangsúlyozták: az országban minden állategészségügyi igazgatóságon vannak ügyeletesek, akik épp a rendkívüli ügyeket kellene hogy gyorsan kivizsgálják. Érthetetlen tehát, miért telt el tétlenül három nap a vizsgálat elrendelése után. Emellett az uniós előírások ellenére számos Tesco áruház raktár-, illetve személyi bejárója mellett nem található méregláda, amely megakadályozná, hogy a rágcsálók bejuthassanak az üzleti térbe. Mivel bejutottak, a cégnek saját hatáskörben azonnal intézkednie kellett volna, illetőleg azonnali hatósági segítséget és közreműködést kellett volna kérnie – mutattak rá szakértők.
Tavaly év végén a MGSZH már talált egeret egy Tesco áruház egyik akciós termékében, azon túl, hogy csaknem háromszáz kilónyi, bélsárral szennyezett csirkehúst is zároltatni kellett. A hivatal csupán 850 ezer forintra bírságolta és 50 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte a Tescót, amely azonnal fizetett. Az MGSZH szerint a Tesco nemrég több mint négy tonna, növényvédő szerrel szenynyezett paradicsomot értékesített, de a hivatal ekkor sem mutatkozott túl szigorúnak. Csupán a forgalmazó cég kapott 1,8 milliós bírságot, a Tesco ártatlannak találtatott.
A brit cég, nem cáfolva az egerek tényét, közölte: áruházaikban folyamatos a rágcsálóirtás, és rendszeresen végeznek fertőtlenítő takarítást. A dolgozók néhányszor észleltek rágcsálókat, a vásárlók azonban nem jeleztek ilyen problémát – közölte a vállalat.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.