Ismét elítélték Stadlert

Első fokon 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte tegnap a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Stadler József akasztói vállalkozót. A férfit különös visszaesőként, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint köz- és magánokirat-hamisítás elkövetése miatt marasztalták el.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös visszaesőként, folytatólagosan elkövetett adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás, közokirat-hamisítás, valamint magánokirat-hamisítás miatt ítélte letöltendő börtönbüntetésre tegnap Stadler Józsefet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság – közölte a távirati iroda. Az akasztói vállalkozót 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A másod- és harmadrendű vádlottat pedig 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Ismert, hogy Stadler József ellen első alkalommal 1997-ben emeltek vádat arra hivatkozva, hogy 1993–94-ben fiktív számlák könyvelésbe állításával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1998-ban Stadlert 9 évi börtönre ítélte, végül 2005 januárjában szabadult. Stadler ezután áruházat nyitott Solton. Mivel büntetett előéletű volt, ezért a másodrendű és a harmadrendű vádlottat jegyezték be ügyvezetőként. A társaság többségi tulajdonosa az elsőrendű vádlott Stadler József volt, a cégalapításhoz szükséges tőkét is ő biztosította. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott solti áruházába a termékek egy része számla nélkül érkezett.
A vállalkozás 151 millió forintról kiállított fiktív számlákat fogadott be, 25 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul, és nem fizetett be 8 millió forint áfát. A vállalkozás a 2007-es évről nem adott be adóbevallást, s a csaknem félmilliárd forintos forgalom után a 67 millió forint társasági adót nem fizette meg. Stadler tagadta bűnösségét, s felmentésért vagy az ítélet enyhítéséért jelentett be fellebbezést. Hasonlóan tettek a másod- és harmadrendű vádlottak. Az ügyész ugyanakkor mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosítást kért, és indítványozta Stadler József előzetes letartóztatásának elrendelését. Az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.