időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Ismét szennyezett étel a Tescóban

Bodacz Péter
2011.05.12. 22:00

Mérgező vegyszerrel szennyezett, spanyol származású paradicsomot kínált vásárlóinak a Tesco. A pocsék minőségű, emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer-forgalmazás terén bizonyítottan tapasztalt áruházlánc legfrissebb esetéről a Pénzcentrum.hu számolt be első ízben; online laptársunk közlése szerint a Tesco a teljes 4255 kilogrammos szennyezett szállítmányt eladta.
A sajtóértesülést részben cáfolta, részben azonban elismerte a hipermarketlánc: mint az a lapunkhoz is eljuttatott közleményből kiderül, „mindössze” huszonkét karton, 220 kilogrammnyi mérgezett paradicsomot bocsátottak áruba országszerte, ebből húsz kilogramm került Szekszárdra, ahol a hatósági mintavétel történt. – A Tesco a normális ügyrendnek megfelelően, úgy vette át a magyar beszállítótól és helyezte ki a polcokra a szállítmányt, hogy a beszállító nyilatkozott arról, a termékek minden szempontból megfelelnek a forgalmazhatóságnak, beleértve az egészségügyi határértékeknek való megfelelést – emelte ki a közlemény, amely szerint a hatóság április 11-én mintavételezte a termékeket, ám csak a 14-i szavatossági határidő után egy héttel, április 21-én értesítette a Tescót arról, hogy a paradicsomok növényvédőszer-tartalma két hatóanyag esetében a megengedettnél magasabb, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Az egymásnak ellentmondó tájékoztatás miatt lapunk megkereste a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt is, ahonnan a mai napon várható érdemi tájékoztatás az ügyben. Mint emlékezetes, nemrégiben 300 kilogramm bélsárral, egérrel szennyezett baromfihúst, jó egy éve pedig rákkeltő, szlovák eredetű bébiételeket helyezett polcaira a Tesco. Az áruháznak csak előbbi esetben kellett bírságot fizetnie – 900 ezer forintot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.