Jó kilátással várható az uniós értékelés

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valós és elérhető a 2011-es költségvetés – így fogalmazott Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az európai ügyekkel foglalkozó bizottság tegnapi ülésén. Mint mondta, a rendkívüli bevételek az év második felében érkeznek be az államkaszszába, emiatt lett magasabb a hiány az első hónapokban az előző évek hasonló időszakához képest. – Áprilisban azonban már többlet keletkezett – mutatott rá az államtitkár.
– Az Európai Bizottság most értékeli a magyar kormány által a konvergenciaprogramban benyújtott számokat. Az uniós pénzügyminiszterek június 20-i ülésén lesz napirenden a kérdés – tájékoztatta a képviselőket Kármán András. Optimista azzal kapcsolatban, hogy a bizottság hitelesnek fogja értékelni a hazai programot, s nem igényel újabb beavatkozást annak érdekében, hogy kikerülhessünk a túlzott deficiteljárás alól. Ma már szerinte nem kérdés, hogy tartható-e az idei évre tervezett három százalék alatti hiány, ami az eljárás megszüntetésének feltétele. – Az unió illetékesei azonban nemcsak a 2011-es számokat nézik, hanem az alapján fognak dönteni, hogy a három százalék alatti hiány fenntartható-e, vagyis 2012-ben és 2013-ban is teljesül-e – magyarázta a Magyar Nemzet kérdésére az államtitkár. Ennek igazolására az unióhoz eljuttatott program tartalmazza a részleteket. Kármán elmondta: az uniós tanács, a parlament és a bizottság között nehéz tárgyalások zajlanak a döntéshozatal rendjének átalakításáról. Az EU-elnökségi feladatokat ellátó magyar kormány azon dolgozik, hogy megállapodjanak a felek az egy hónap múlva esedékes plenáris ülésig, hogy a gazdasági kormányzás alapját jelentő hat jogszabálytervezetről ekkor szavazhassanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.