Jogszerű akció?

Balogh Roland
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Líbiában a jelenlegi ENSZ-felhatalmazás alapján a NATO-tagállamok jogszerűen alkalmazhatnak fegyveres erőszakot a civilek életére törő katonai járművek, a katonai létesítmények, célpontok, így a Kadhafi-rezsim katonai vezetői ellen – mondta lapunk megkeresésére Hoffmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint a kérdés az, hogy Moammer el-Kadhafi ezredes szombaton meghalt fia, Szeif al-Arab katonai pozíciót töltött-e be, vagy civilként esett áldozatául a NATO légicsapásának. Ha ugyanis civilként vesztette életét, akkor halálát, az ezredes három, a líbiai vezető szóvivője, Musza Ibrahim szerint szintén meghalt unokájával együtt egy katonai objektum elleni támadás járulékos veszteségeként kell kezelni. Hoffmann Tamás elmondta, előfordulhat, hogy civilek is meghalnak egy-egy katonai létesítmény elleni támadás során, ám az akció összességében akkor tekinthető jogellenesnek, ha a civil áldozatok száma jelentősen meghaladja az elérni kívánt katonai előny mértékét.
A 29 éves Szeif al-Arab a legkevésbé ismert az ezredes hat fia közül. Egyetemi tanulmányait 2006-ban a müncheni műszaki egyetemen kezdte el, ám még nem diplomázott le. A líbiai eseményekben szerepe szintén alig ismert. Az iráni Press TV egyik február 24-i híre szerint a bengázi tüntetők leverésére, az országrész keleti részébe küldött Szeif al-Arab – az általa vezetett katonákkal együtt – átállt a felkelők oldalára. Az iráni hírtelevízió információit azonban nem erősítették meg, így az sem ismert, hogy Kadhafi ezredes milyen feladattal, illetve pontosan milyen jogcímen, netán katonai rangban küldte el fiát a keleti országrészbe. Jelenleg nem tudni, hogy Szeif al-Arab Kadhafi szolgált-e, töltött-e be vezetői pozíciót apja hadseregében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.