Jönnek az olcsó bérlakások

Feloldaná az euróalapú jelzáloghitelek tilalmát a Nemzetgazdasági Minisztérium otthonteremtésről szóló szakértői anyaga. A kormány által támogatott forintalapú lakáshitelek szintén újjászülethetnek a tervek szerint. Az állami bérlakások igen olcsók lennének: négyzetméterenként ezer forintért lehetne kibérelni ezeket az ingatlanokat.

Csécsi László
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaállítaná a szocialista kormány által megszüntetett támogatott lakáshiteleket a Nemzetgazdasági Minisztérium otthonteremtési programja. A nemrég közzétett szakértői anyag szerint a támogatás a korábban megszokott húsz esztendő helyett csak ötre szólna, és a mértéke évről évre csökkenne. A dokumentum szerint az állam így a kölcsönök visszafizetésének első, legnehezebb időszakában segítené az ügyfeleket. A kamattámogatás mértéke a kölcsön céljától függetlenül ugyanakkora lenne, ám a könnyítés használt lakás vásárlásakor legfeljebb ötmillió forint hitelöszszegig terjedne, míg az új lakás vétele, építés, bővítés és korszerűsítés esetén tízmillió forintig lenne igényelhető.
Hamarosan megváltozhat a szociálpolitikai támogatás is, amit egy úgynevezett tőketámogatási rendszer válthat fel a dokumentum szerint. Ez lényegében pontrendszer lenne, amelyben olyan szempontok határozhatnák meg a megkapható összeg mértékét, mint a gyerekek száma, vagy az ingatlan energiahatékonyságának javítása. A támogatást a javaslatcsomag készítői feltételekhez kötnék: például rendszeres jövedelmet és előtakarékosságot várnának el az igénylőktől.
A szakértők szerint egy működőképes bérlakásrendszer kiépítésére is szükség volna, ezért a következő esztendőkben évi öt-tíz ezer ilyen célú ingatlan építése lenne kívánatos Magyarországon. A javaslat fontosnak tartja, hogy a lakásokat elérhető áron vehessék ki az albérlők: ezért a program négyzetméterenként bruttó ezerforintos bérleti díjjal számol. Ez a jelenlegi piaci árakhoz mérten különösen kedvező, hiszen Budapesten és a vidéki nagyvárosokban ennél jóval drágábban lehet albérletet találni. – A bérlakásprogram a bérből, fizetésből élő; alacsony vagy közepes keresettel rendelkező alkalmazotti, közalkalmazotti, köztisztviselői réteget; a nyugdíjasokat; illetve az előtakarékosság beiktatásával elsősorban a pályakezdő fiatalokat célozza meg – áll a vitairatban. A bérlakásépítésbe a magánbefektetőket is bevonná a dokumentum. Befektetési alapokat hoznának létre, melyeket akár magánszemélyek is jegyezhetnének.
A hitelpiac élénkítésének céljából a program visszaállítaná az euróalapú jelzáloghitelezést is. A jelenlegi szigorú szabályok mellett a szakértői anyag szerzői szerint nem kell tartani attól, hogy az emberek túl nagy kockázatot vállalnak az euróhitelek felvételével. A pénzintézeteket a dokumentum készítői azzal ösztönöznék a hitelezésre, hogy a banki különadó alapjából levonhatóvá tennék a lakás építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére és felújítására nyújtott kölcsönöket, illetve a lízingállományt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.