Jorge Costa irányít Kolozsváron

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan még nem erősítették meg, de a lisszaboni és a bukaresti sajtó tegnap kész tényként tálalta, hogy Jorge Costa, az FC Porto és a portugál válogatott egykori klasszis játékosa lesz a Kolozsvári CFR új vezetőedzője. „Jorge Costa visszatér a kispadra: kétéves szerződést kötött a román csapattal. A szerződést hétfő este egy portói hotelben írták alá kétórás tárgyalás végén. A CFR-t Razvan Zamfir sportigazgató képviselte, korábban Iuliu Muresan klubelnök szóban már megegyezett a trénerrel” – írta keddi számában a portugál A Bola sportújság.
A bukaresti sajtó szerint Jorge Costát a szombati idényzáró forduló után mutatják be a címvédő gárdánál, ahol Jaime Magalhaes lesz a segédedzője. Iuliu Muresan tegnap még nem erősítette meg a hírt, csupán annyit mondott, erről a témáról vasárnap fog többet mondani. Jorge Costa legutóbb tavaly decemberben edzősködött, akkor családi okokra hivatkozva felállt a portugál élvonalban szereplő Academica Coimbra kispadjáról. Távozásakor jelezte, elege van a futballból, és jóval több időt szeretne a családjával tölteni, ám most megerősítette a portugál sajtónak, hogy visszatér, mégpedig egy külföldi csapathoz. Tréneri pályafutását 2007-ben a ma EL-döntőt játszó Braga segédedzőjeként kezdte, itt néhány fordulót vezetőedzőként is eltöltött. A 39 éves Jorge Costa játékosként a Portóval ért el nagy sikereket, amellyel 1990 és 2005 között 24 trófeát hódított el, 8 bajnoki cím mellett – José Mourinho irányítása alatt – 2003-ban UEFA-kupát, 2004-ben pedig Bajnokok Ligáját és Interkontinentális-kupát nyert a portóiakkal.
Sajtóértesülések szerint a Kolozsvári CFR Costán kívül hamarosan leigazol egy hátvédet és egy középpályást a Vittoria Guimares együttesétől. A portugál különítményre mindenképpen szüksége van a kincses városi együttesnek, amely a hét végén záruló pontvadászatban a legjobb esetben is csak a 8. helyen végez. A Pászkány Árpád üzletember tulajdonában lévő csapat az utóbbi időben csak árnyéka önmagának, amiben közrejátszott, hogy Sorin Cartu vezetőedzőnek a tavaly év végi BL-csoportmérkőzések idején történt menesztése óta a játékosok irányítását az addigi segédedző, Sorin Minteuan látja el. Már a hét végi utolsó- előtti fordulóban eldőlt, hogy a 2010/2011-es román bajnokságot – közel ötvenéves fennállása óta először – az Otelul Galac nyerte meg, amelynek trénere, Dorinel Munteanu egykori válogatott futballista évekkel ezelőtt a CFR-t is edzette. Az aranyérmekre azonban még várnia kell, mivel a lausanne-i sportdöntőbíróság fogja eldönteni, jogosan kapott-e a csapat három pontot egy le nem játszott mérkőzés után. Érdekesség, hogy kiesett a román élvonalból a két éve aranyérmes és BL-főtáblás, tavaly pedig a CFR mögött második helyen végzett Unirea Urziceni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.