Kampány a magyar identitásért

Pataky István
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetiségük vállalására fogják buzdítani a népszámlálást megelőző időszakban a magyarokat az erdélyi szervezetek. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta, a szövetség hamarosan beindítja azt a tudatosító kampányát, amelynek során az identitásvállalás fontosságára kívánja felhívni a magyarság figyelmét. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács álláspontja szerint a kérdésben nemcsak a politikai alakulatok illetékesek megszólalni; kötelező módon a történelmi egyházakat és a civil szférát is be kell vonni. Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke szerint a népszámlálás és annak eredménye több mint pártpolitikai ügy. A romániai magyar pártok ellenzik, hogy az ősszel esedékes népszámláláskor az erdélyi magyarságot három kategóriára (magyar, székely és csángó) osszák fel.
Szlovákiában a népszámlálási adatrögzítés napja hivatalosan május 21-e, az összeírás május 13-án kezdődik és június 6-án zárul. A Magyar Koalíció Pártja és a Most – Híd vegyes párt egyaránt a nemzetiség vállalására bíztat.

Német botrány. Különös botrány zavarta meg a hét elején kezdődött, negyedszázada első népszámlálást Németországban. Szerdai értesülések szerint az állampolgárok több tartományban is olyan hamis kérdőíveket találtak postaládájukban, amelyeken kivétel nélkül a magánszférát firtatták. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.