Kanada: konzervatív siker

Többséget szerzett az eddig kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt a kanadai előre hozott választásokon. A voksolást kierőszakoló liberálisok súlyos vereséget szenvedtek, és a québeci függetlenségért küzdő francia nacionalisták is összeomlottak.

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenhétről négy mandátumra esett vissza a Québeci Tömb az alsóházban, a súlyos vereséget megfejelendő Gilles Duceppe pártelnök azonnal le is mondott. „A québeciek valami mást akarnak. Én most távozom, de mások folytatják, amíg Québec független ország nem lesz!” – mondta Duceppe, akinek a pártja 20 évvel megalakulását követően veszítette el hivatalos pozícióját a vereség következtében. A győztes konzervatívok ugyan nem tudták megvetni a lábukat a francia nyelvű tartományban, az Új Demokrata Párt (NDP) azonban igen, a Bloc helyét átvéve a 75 mandátumból 60-at besöpört. Az eredmények fényében újra kell gondolnia a jövőt a tartomány politikusainak, elsősorban a függetlenségi törekvéseket kell felülvizsgálni, minthogy a lakosság nagyobb része ma nem Kanadán kívül képzeli el a tartomány életét. Québecben egyébként a konzervatívok is visszaestek, 11 mandátumuk helyett csak hatot szereztek. Ennek ellenére nem voltak szomorúak. Stephen Harper régi-új miniszterelnök eddig kisebbségben kormányzott, s a liberálisok bizalmatlansági indítványa kellett az új választások kiírásához. Michael Ignatieff pártja azt állította, a kormányfő a demokrácia ellensége, s kampányuk központi elemének is Harper befeketítését választották. Az eredmények azt mutatták, hogy a liberálisok félreismerték a szavazókat, a kormányfő így győzni tudott a 2004 óta megtartott negyedik választáson. Eddig Kanadában hagyományosan a liberálisok adták a konzervatívok váltópártját, súlyos vereségük (77 helyett 35 hely) következtében azonban a mandátumszámát 37-ről 102-re növelő NDP vette át a helyüket.
Harper 2006 óta most harmadszor győzött a választásokon, de most először lesz többsége az alsóházban, őfelsége ellenzéke pedig a Jack Layton vezette NDP lesz. A konzervatívok a 308 mandátumból 166-ot szereztek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.