Keleten a helyzet változatlan

Tudósítóinktól
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában az utóbbi fél évben összesen 30-35 százalékkal drágult a cukor. Az első lépést, amikor 90-98 eurócentre (240-260 forintra) nőtt az ár, Jarmila Hargasová, a Szlovák Élelmezési Kamara elnöke a kormány megszorító intézkedéseivel – áfaemelés, az energiaárak és a teherszállítás drágulása – magyarázta. A márciusi emelést, amikor már 1,20-1,30 euróba (320-345 forintba) került a cukor, a világpiaci árak növekedésével indokolták. Az „alacsony emelést” Dusan Janícek, a Szlovák Cukoripari Egyesület elnöke azzal indokolta, hogy saját tartalékaik felhasználásával tartják az árakat. Most pedig azzal riogat, hogy bár a világpiacon csökkent az ár, Szlovákiában marad, amíg egy másik rossz év újabb áremelést nem tesz szükségessé.
Romániában az elmúlt évben megduplázódott a cukor ára. Szakértők szerint az emelkedés nem áll meg. Miközben a márciusi európai árrobbanás idején kilónként még négylejes (263 forint) áron lehetett cukrot kapni, jelenleg öt lej (330 forint) alatt már nem lehet hozzájutni. A drágulás egyik oka, hogy az egykori 33 cukorgyárból alig négy maradt, közülük kettő az Agranáé. Az ország éves fogyasztása viszont 600 ezer tonnára rúg, aminek alig negyedét állítják elő belföldön. Ioan Armenean, a romániai cukorrépa-termesztők országos szövetségének elnöke szerint Románia sajnos már régen nem maga szabja a cukor árát, s kénytelen megfizetni a termék világpiaci árát – nyilatkozta Armenean.
A mi cukrunk a legolcsóbb, hangoztatják Szerbiában, s az áremelést azzal intézik el, hogy ha mindenütt emelkednek az árak, akkor a szerbiai drágulás is logikus. Pedig más okok is vannak a háttérben: a magas árakat kihasználva külföldön adták el a cukrot, hiányt és drágulást idézve elő, s az áremelkedést az olcsóbb cukortartalékokból sem igyekeztek visszafogni. S most, amikor a világpiacon megnyugszik a cukorár, a komoly kapacitással rendelkező Szerbiában nem ez a jellemző. A helyi sajtó szerint a cukor ötödével olcsóbb, mint a környező országokban: a külföldi egy-másfél eurót állítja szembe a szerbiai kilencven dinárral (250 forint). Ám a sarki kis boltban 120 dinár (320 forint) alatt nem kapni cukrot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.