Kezdődhet a meder kotrása

Hírösszefoglaló
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma megkezdődik a tavalyi vörösiszap-katasztrófa során elöntött halastó medrének a kotrása, miután az MTI jelentése szerint tegnap sikerült partra vontatni a szerdán reggel ott elsüllyedt kotróhajót. A hajó, amelyet a vörösiszap-katasztrófa során elöntött, 27 ezer négyzetméteres vízfelületű magántó kitisztítására vittek a helyszínre, a feltételezések szerint a ballaszttartály hibája miatt süllyedt el.
Az Országgyűlés a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett környezeti katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását és a hasonló katasztrófák jövőbeli megakadályozását célzó vizsgálóbizottsága tegnap tartotta nem nyilvános kihelyezett ülését Ajkán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) gyártelepén. Szabó Csaba miniszteri megbízott elmondta: a külterületek mentesítése június végére befejeződhet. Hozzátette: az elöntött mezőgazdasági területek mentesítésének összesen 8,2 milliárd forintos költségéből a kolontári horgásztó megtisztítása 451 millió forintba kerül.
Kepli Lajos, a vizsgálóbizottság elnöke közölte: a tíztagú testület a folyamatban lévő büntetőeljárással párhuzamosan végzi munkáját, büntetőjogi felelősséget nem vizsgál. Hozzátette: az eddigi meghallgatások és szakértői vélemények alapján kezd összeállni a kép a katasztrófa okairól és a felelősökről. A politikus szerint a bizottság október 4-re elkészíti jelentését.
A Mal Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúsz ember pedig kórházba került; több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tíz milliárd forintra becsülik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.