Kinyílt Nagyvárad időkapszulája

Május 22-én, a Festum Varadinum rendezvénysorozat zárónapjára szállítják vissza Nagyváradra az Országos Széchényi Könyvtárban restaurált, több mint száz évvel ezelőtt a Szigligeti Színház épületében, időkapszulában elhelyezett dokumentumokat. A helyreállított iratok hazakerülésének különös jelentőséget ad, hogy befejeződött a közel száztizenegy éves Körös-parti teátrum épületének felújítása.

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadályozott önállósodás. Jogi úton igyekszik keresztbe tenni a nagyváradi teátrum magyar és román társulata önállósodási törekvésének a bukaresti kormány területi képviselője. Gavrila Ghilea, A korábban Nagyváradi Állami Színház néven működő intézmény megszüntetésére január végén bólintott rá a Bihar megyei közgyűlés, a prefektus azonban megtámadta a közigazgatási bíróságon a megyei önkormányzat határozatát, amelynek értelmében a Nagyváradi Állami Színház nemzetiségi társulatai külön folytatnák a munkát, létrehozva a Szigligeti, illetve a Iosif Vulcan Színházat. Ezt követően a bihari közgyűlés újabb döntést hozott, amelynek értelmében a magyar intézmény felvenné a Nagyváradi Magyar Színház elnevezést, sőt a kulturális autonómiával felruházott magyar és a román teátrum élére külön-külön direktort neveztek ki. A prefektus ezt a határozatot is megtámadta, így az önállósodást kimondó intézkedések a bíróság döntéséig hatályukat vesztették. A színház ügye nacionalista felhangot is kapott, mivel nagyváradi románok egy csoportja korábban gyertyás felvonulással tiltakozott az általuk etnikai szegregációnak nevezett döntések ellen. A román színház által is felkarolt szétválás akadályoztatása viszont elsősorban politikai indítékon alapszik: a prefektusnak nem tetszik, hogy a bukaresti kormányban a jobbközép demokratákkal együtt kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség a megyei és városi tanácsban az ellenzéki liberálisokkal és szociáldemokratákkal működtet koalíciót.


Elkészültek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakértői a nagyváradi színház épülete száztíz évvel ezelőtt történt felavatásának tiszteletére elhelyezett iratok restaurálásával. Mint arról beszámoltunk, a bihari megyeszékhely teátrumának közel négy éve tartó felújítási munkálatai alatt tavaly augusztusban az épület előcsarnokának lépcsője alatt fémkapszulát találtak a kőművesek. Kiderült, a henger alakú szelencében a város akkori vezetősége helyezett el különböző dokumentumokat az utókor számára 1900. október 15-én, a Sebes-Körös-parti város kőszínházának ünnepélyes átadási ceremóniáján.
A váradi polgármesteri hivatal és az OSZK megállapodása értelmében a muzeális iratokat Budapestre szállították, ahol bérmentve állították helyre a dokumentumokat. Boka László, az OSZK tudományos igazgatója a napokban Biró Rozália nagyváradi alpolgármesterrel bejelentette: a restaurált papírok az időkapszulával együtt május 22-én, a Festum Varadinum rendezvénysorozat záró- napján kerülnek haza, és speciális körülmények között a Körösvidéki Múzeumban helyezik el őket.
Az egyébként váradi származású Boka László tájékoztatása szerint a páratlan leletet épp időben mentették meg. A dokumentumok nagyon rossz állapotban voltak, mivel a fémdoboz teteje több helyen kilyukadt, így a papírokat levegő és nedvesség érte, emiatt megpenészedtek, mozdításra pedig töredeztek. A zárkőnek is nevezett hengerben öt iratcsomót találtak, amelyeket pergamen díszlevélbe tekertek, majd nemzetiszín zsinórral kötöttek át, és viaszpecséttel rögzítettek. Rendkívül nehéz feladatnak bizonyult a pergamentekercs helyreállítása, mivel az aranyozással (valójában réztartalmú festéssel) és színes festéssel ékesített díszlevél betűi megzöldültek a korrodálódástól. Vele együtt sikerült újjávarázsolni a beletekert, korabeli notabilitások nevét tartalmazó négy névsort: a színházépítési, a színügyi bizottság tagjaiét, a törvényhatósági bizottság képviselőinek, illetve az akkori városi tanács tagjainak nevét, valamint a testület 1900. októberi díszülésének huszonöt oldalas jegyzőkönyvét. Ez utóbbi dokumentumban fellelhető dr. Bulyovszky Józsefnek, Nagyvárad akkori polgármesterének indítványa, továbbá Hoványi Gézának, a színügyi bizottság és Rádl Ödönnek, a Szigligeti Társaság elnökének a színházavató ünnepségen elhangzott beszéde. A díszlevélről fakszimile, úgynevezett nemesmásolat is készült, amelyet a nagyváradi színház emeleti előcsarnokában tesznek közszemlére, az eredeti iratok azonban speciális hőmérsékletet és fényviszonyokat igényelnek.
A magyar örökség részét képező iratok jókor kerülnek haza, hiszen éppen most fejeződtek be a nagyváradi színház épületének restaurálási munkálatai is, amelyek költsége egymilliárd forintnak megfelelő összegre rúg. A 19. század végén alig több mint egy év alatt, a bécsi Fellner és Helmer cég tervei alapján, Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész kivitelezésében felépült, eklektikus stílusú teátrumot kívül-belül újjávarázsolták. Felújították a díszítőelemeket, a rokokó stílusú színházbelsőben felfrissítették az aranyozást, helyreállították a méretes csillárt, ismét működőképessé tették az eredeti fűtésrendszert, sőt az üléseket is kicserélték, amelyek most éppen olyanok, mint a budapesti Vígszínház székei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.