Kiszámolva, megszerezve

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rotterdami asztalitenisz-világbajnokságon Tóth Krisztina és Póta Georgina még kedden este búcsúzott a 2. fordulóban, így tegnap már csak egyéniben voltak érdekelve, Lovas Petrával együtt. Utóbbi a világranglista 54. helyezettjeként a 32 közé jutásért a legnehezebb ellenfelet, a rangsort vezető kínai Li Hsziao-hsziát kapta, aki ellen nem is volt esélye. Pótának (41.) is papírformát kellett volna borítania a papíron török, de valójában kínai Hu Melek (31.) ellen, ami nem sikerült neki, csak két szettet tudott elcsenni. Szerencsére Tóth (36.) mérkőzésén sem történt meglepetés, ami ez esetben azt jelentette, hogy hétszeres Európa-bajnoknőnk 4-2-re legyőzte a svéd Ekholmot (98.), így ő bejutott a 32 közé.
S azért akadt egy magyar vonatkozású szenzáció: a szerbiai, délvidéki Fehér Gabriella (87.) meccslabdákat hárítva nyert 4-3-ra a tajvani Huang Ji-hua (22.) ellen. A 32 között Tóth és Fehér mellett még egy fehérorosz lány volt európai születésű, a többiek – bár spanyol, holland, osztrák, német és lengyel is akadt köztük – mind Ázsiában látták meg a napvilágot.
Tóth az esti folytatásban nagy csatát vesztett 4-2-re a japán Hirano (11.) ellen – Fehért a kínai Kuo Csüe (4.) verte 4-0-ra –; ám a magyar tábornak ezzel együtt is jó oka volt az örömre:
– Hivatalos majd csak a következő világranglista megjelenésekor lesz, de mi már kiszámoltuk, és most már kijelenthetjük, hogy Kriszti és Gina is megszerezte a londoni ötkarikás kvótát. Petra a luxemburgi európai olimpiai selejtezőn próbálkozhat, ahonnan még tizenegyen jutnak ki, és az már biztos, hogy jó kiemelése lesz. S komoly esélyünk van arra, hogy Londonban a női csapatversenyben is indulhassunk – mondta el megkeresésünkre a helyszínről Barsai Emese, a magyar szövetség főtitkára.
Az utolsó kvóták sorsáról döntő világselejtező megrendezésére Budapest megint pályázott (Peking előtt a Körcsarnokban rendezték a tornát), a rotterdami döntésen Katar megelőzött bennünket, de a lényeg az, hogy a legfontosabb meccseket megnyertük.
Eredmények: női egyes, 2. forduló (a 32 közé jutásért): Tóth Krisztina–Ekholm (svéd) 4-2, Li Hsziao-hszia (kínai)–Lovas Petra 4-0, Hu Melek (török)–Póta Georgina 4-2; 3. forduló: Hirano (japán)–Tóth 4-2. Női páros, 2. forduló (a 16 közé jutásért): Dvorak, Ramirez (spanyol)–Tóth, Póta Georgina 4-1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.