Kíváncsiak az ügyészség véleményére

Gyurcsány Ferenc tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el, ezért szükséges, hogy megismerjük, az ügyészség milyen adatok alapján gyanúsítaná meg a volt kormányfőt. Így magyarázta a Hír Televízióban Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke, hogy a testület annak a legfőbb ügyészségi döntésnek a részleteit firtatná, amelyben a vádhatóság vezetője a korábbi miniszterelnök képviselői védettségének felfüggesztését kérte.

Munkatársunktól
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láttam én már bírósági iratokat is! – egyebek mellett ezzel érvelt a Hír Televízió Rájátszás című műsorában Rubovszky György, a parlament mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke, aki szerint a testület tagjainak és Gyurcsány Ferencnek a képviselői védettségével kapcsolatos döntés előtt meg kell ismerni azokat az adatokat, amelyek alapján a legfőbb ügyész a mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Az elnök arról is beszélt, hogy miután a volt kormányfő tagadta a vádhatóság négyoldalas levelében leírt gyanút, megalapozottan kérték az ügyészségtől azokat a dokumentumokat. Álláspontja szerint az, hogy a potenciális gyanúsított és mások idő előtt, a büntetőeljárási törvénnyel ellentétesen ismerhetik meg a hatóság bizonyítékait, nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit, mert – így a magyarázat – Gyurcsány még nem gyanúsított. Az elnök cáfolta, hogy a mentelmi bizottság át kívánja venni az ügyészség szerepét, vagy felülbírálná a legfőbb ügyész szakmai döntését. A politikus arra a kérdésre, ki döntött arról, hogy Gyurcsány is megtekinthetné az ügyészségtől várt dokumentumokat, a bizottság hét igen és egy nem szavazattal meghozott határozatára hivatkozott. A testületnek az ügyészségi megkeresésétől számítva 30 napja van, hogy döntsön. Ebből tizenegy nap van hátra.
Rubovszky György a műsorban arról is beszélt, hogy a döntéssel megvárják a bizottság most feltett kérdéseire érkező válaszokat, amire az ügyészségnek harminc nap áll a rendelkezésére, és az ezt követő tizenegy nap alatt határoznak a mentelmi joggal kapcsolatban. A Rubovszky vezette testület döntése szembe megy a házszabállyal, amely szerint a bizottságnak egy hónapon belül kell döntenie az ilyen megkeresésektől, de még ezzel a hosszabbítással együtt is mindenképp a parlament tavaszi ülésszaka alatt foglalnak állást Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.