Körözést adhatnak ki a líbiai vezető ellen

Munkatársunktól
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dicséret Magyarországnak. Elismeréssel szólt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője arról, hogy az EU-tagállamok közül egyedüliként Magyarország még működteti nagykövetségét Líbia fővárosában, Tripoliban. Maja Kociancic jelezte, a magyar nagykövetség az unió számára az egyik legfontosabb információforrás Líbiában. (MTI)


Szilárd bizonyítékaink vannak arra, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető emberiesség elleni bűncselekményeket követett el – jelentette ki a brit Reuters hírügynökségnek Luis Moreno-Ocampo. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerint a Kadhafi-rezsim emellett tömegesen tartóztatott le, kínzott meg embereket, a hatóságok pedig eltüntették azokat, akik újságírókkal beszéltek vagy demonstráltak. Az MTI által is idézett ICC-főügyész aláhúzta, rövid időn belül öt líbiai személy elleni körözés kiadását kérelmezi, de neveket nem árult el.
Svájc közben bejelentette, befagyasztották a líbiai vezető, illetve a volt egyiptomi és az elűzött tunéziai elnök vagyonát: összesen 830 millió frankot zároltak a svájci pénzintézetekben talált bankszámláikon. A hét végi események és kivonulás után az ENSZ tegnap visszatért Tripoliba és folytatja eddigi humanitárius munkáját – közölte a világszervezet szóvivője, Martin Nesirky. Elhagyta viszont tegnap az Egyesült Királyságot a líbiai nagykövet, miután London távozásra szólította fel, mert Tripoliban – Kadhafi legkisebb fia, Szeif al-Arab kilövése után – súlyosan megrongálták vasárnap a brit nagykövetség épületét. A bengázi ellenzék közben jelezte, 2-3 milliárd dolláros kölcsönre lenne szükségük, ezért Franciaország, Olaszország, Katar és az Egyesült Arab Emírség segítségét kérték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.