Kosárdöntő kifulladásig

Ch. Gáll András
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második olyan meccsét játszotta a Szolnok a férfi kosárlabda-bajnoki döntőben, amelynek elvesztése a végső vereséget is jelentette volna, s valamilyen szinten az Albacompnak is az utolsó lehetősége volt a tegnapi, hiába vezetett összesítésben 2-1-re a három nyerésig tartó sorozatban: józan ésszel még a legelvakultabb fehérvári fanatikus sem számíthatott arra, hogy egy esetleges szerdai szolnoki ötödik összecsapáson lehet esély a vendégsikerre.
Pór Péter fiai Fodor Márton remeklésével repülőrajtot vettek, szinte végig vezettek az első menetben, amelynek lefújásakor Hanga Ádám bravúros triplával egyenlített. A vendégek sokszor sérelmezték a játékvezetői ítéleteket – olykor nem is ok nélkül –, még az angyali nyugalmú Pór mester is kijött a sodrából. Ám a 9-0-s Alba-széria 19-24 után 28-24-es hazai előnyt eredményezett.
Báder Márton is idegeskedett – mindkét büntetőjét kihagyta –, Obie Trotter viszont nem, s harmadik hármasával már megint egálra (32-32) módosította az állást. Keller Ákos ismét az első és a második mérkőzésen látott formáját hozta, odaát Trotter mellett a válogatott bedobó Horváth Ákos szorgoskodott. A félidei vendégvezetés mégis Trepák Zoltán érdeme: a veterán center a játékrész utolsó másodpercében jó hét méterről a gyűrű tövére dobta a labdát, ahonnan az lustán betottyant (39-41).
Az újrakezdést Horváth káprázatos triplái jelezték, de a nem éppen vajkezű Keller is betalált a hármasvonalon túlról. Horváth megállíthatatlan volt – a 24. percben már 21. pontjánál járt –, Hanga hármasaival egymaga tartotta versenyben az Albát, de csak úgy, ahogy. Az utolsó tíz percre 61-66-tal fordultak a csapatok, majd immár sokadszor elment nyolc ponttal az Olaj (64-72), de még innen is volt visszaút: Keller gyűrűhajlító zsákolása 4-30-cal a vége előtt a fordítást jelentette (73-72). Aztán 74-74-nél megfagyott az eredmény, Simon büntetőjénél Trotter szédületes bravúrral szedte ki a pörgő labdát a gyűrűből, Clark és Fodor kipontozódott. 9 másodperc volt hátra, amikor Horváth, a mezőny 26 pontig jutó legjobbja betalált (76-77), és ez is maradt a végeredmény, mert Hanga (szintén 26 pontos) az utolsó pillanatban kihagyta a ziccert.
A hajrában megannyi lehetősége volt az Albacompnak, hogy elhúzzon, s bebiztosítsa a győzelmet, de talán az idegesség, esetleg Hanga fiatalsága magyarázza, hogy amikor a legnagyobb szükség lett volna a nyugalomra, mindig megremegtek a kezek. Ezért tudott nyerni a vendég Olaj.
Szerdán tehát Szolnokra vonul a kosarascirkusz, onnan már nincs tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.