Követési távolság

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Követhetik a Fehérvárt a magyar jégkorongcsapatok Ausztriába. Tegnap a vezetőik a szövetség elöljáróival arról egyeztettek, miképpen nevezhetnének be a szomszédos pontvadászatba. Persze nem az első, hanem a másodosztályába, amelyet hiba lenne lebecsülni, olyan nagy múltú klubok alkotják, mint például a két éve még az első vonalban szerepelt Innsbruck vagy a Feldkirch. A részletek ismerete nélkül is
leszögezhetjük, a közös sorozat színvonalasabbnak ígérkezik, mint a magyar szervezésű Mol-liga és az ob I.
A magyarokon kívül az első osztály, az EBEL mintájára szlovén és horvát együttesek is nevezhetnek a közös bajnokságba. Újabb nagy lehetőség előtt áll tehát a magyar hoki, de a végső döntést alaposan meg kell fontolni. Az osztrák National-ligát tavaly nyolc gárda alkotta. A következő idényre a mezőnyt kibővítenék tizenkettőre, de így is kérdéses, hogy valamennyi magyar klub indulhatna-e. Jelen állás szerint a lét, nem lét határán táncoló Vasas kivételével valamennyi ob I-es alakulat nevezne – így tehát a nemcsak a Dunaújváros és a Miskolc, hanem a felettébb bizonytalan jövőjű Ferencváros, a jelen idényt amatőrként teljesítő Újpest, valamint a Fehérvár tartalékegyüttese is. Kérdés, mi lenne a kimaradókkal, illetve a Csíkszeredával és a Brassóval. Az ő részvételüket a nagy távolság szinte lehetetlenné teszi, már a Budapest– Feldkirch út is embert próbáló, ugyanakkor az egyre szorosabbra fűzött erdélyi kapcsolatot hiba lenne az egyik pillanatról a másikra megszakítani.
Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára az érdeklődésünkre elmondta, a magyar bajnokságot teljesen nem szabad feladni. A mostani elképzelés szerint az EBEL-ben maradna a heti három játéknap kedden, pénteken és vasárnap, a másodosztályban – amelyet szintén az osztrák pénzintézet szponzorálna – szerdán és szombaton játszanának, ebben a versenynaptárban kellene megtalálni az ob I helyét. „Arra kértük a csapatokat, május 16-ig hivatalos kérelemmel forduljanak a szövetséghez, hogy szeretnének-e benevezni az osztrák bajnokságba, utána dönthetünk az engedély megadásáról. A kluboknak azonban tudniuk kell, a szándék kevés, komoly feltételeknek is meg kell felelni” – tette hozzá Kovács Zoltán. A nevezési határidő május 31., sokáig tehát nincs idő töprengeni.

Kanada hibátlan. A Szlovákiában zajló A csoportos világbajnokságon Kanada nehezen ugyan, de megszerezte a harmadik győzelmét, Svájcot verte 4-3-ra. Az esti rangadón az oroszok 4-3-ra verték a házigazdákat. Eredmények, hétfő este, C csoport: Svédország– Ausztria 3-0, az állás: 1. Egyesült Államok 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Norvégia 2, 4. Ausztria 0; D csoport: Lettország–Finnország 2-3, az állás: 1. Csehország 6, 2. Finnország 5, 3. Lettország 1, 4. Dánia 0. Tegnap, A csoport: Oroszország–Szlovákia 4-3, Németország– Szlovénia 3-2; B csoport: Kanada–Svájc 4-3, Franciaország– Fehéroroszország 2-1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.