Közös pontot keresnek

Ma reggel nyolc órakor Pintér Sándor a dolgozószobájában fogadja a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek képviselőit, hogy a korkedvezményes nyugdíjról és az új hivatásos-életpályamodellről egyeztessenek. A belügyminiszter az érdekvédők múlt pénteki demonstrációján személyesen jelentette be az egyeztetések megkezdésére vonatkozó ajánlatát.

Bákonyi Ádám
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majális. Rendkívül sikeresnek értékelte a rendőrség előző évi és idei első negyedévi tevékenységét Hatala József országos rendőrfőkapitány a közösen tartott rendőr- és tűzoltómajálison tegnap a Városligetben, ahová Pintér Sándor belügyminiszter is ellátogatott. A természeti és ipari katasztrófák kezelésében teljes volt az együttműködés a társszervek között, sikeres az uniós elnökségből adódó feladatokra való felkészülés, míg az ebből adódó kötelezettségek eddigi végrehajtását nemzetközi szinten is példaértékűnek minősítette Hatala József. Kiemelkedőnek nevezte a közbiztonsággal összefüggő rendőri munkát is, amelynek hatékony végrehajtását nagymértékben segítették az eltelt időszak jogszabályváltozásai. Az altábornagy közlése szerint 20-30, egyes régiókban 40 százalékos növekvő eredményt mutat az elfogások és az előállítások száma. (MTI) fotó: MTI/Máthé Zoltán


Bízunk benne, hogy áttörést hoz a tárgyalás, hiszen már az erre vonatkozó javaslat is siker, mivel a kormány eddig nem egyeztetett érdemben velünk. Azt hiszem, a belügyminiszter úr is megérezte a hetek óta tartó helyzet tarthatatlanságát, ezért is jelent meg személyesen a tüntetésen – mondta lapunknak Kónya Péter.
A demonstrációs bizottság vezetője hozzátette, a tüntetéssel egyértelművé tették, hogy a Széll Kálmán-tervben megfogalmazottak iránya rossz, a szakszervezetek ugyanakkor nyitottak a kompromisszumokra, és remélik, hogy a mai tárgyaláson találnak közös pontot a kormánnyal. Kónya Péter hangsúlyozta, nem igaz, hogy az állomány a korkedvezményes nyugdíj miatt vállalná azt a szolgálatot, amiért esküjük szerint készek az életüket is feláldozni. Az viszont szerinte rossz út, hogy a törvény szigorával, azaz a korkedvezmény megszüntetésével akarják a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat a pályán tartani. – Ehhez inkább méltó megélhetést biztosító béreket, vonzó szociális hátteret kell teremteni. Ebben az esetben az állomány valóban legtapasztaltabb része önként marad a pályán – hangsúlyozta Kónya. Információink szerint a demonstrációs bizottság már reggel hatkor összeül, hogy egységes állásponttal érkezzen a belügyminiszterhez.
– Örömmel tapasztaltuk, hogy Pintér Sándor személyesen állt ki elénk, és várjuk a hétfő reggel nyolc órára ígért szakszervezeti egyeztetést – ezt már a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke közölte. Árok Kornél szerint megnyugtató, hogy a belügyminiszter fontosnak tartotta a korábban már többször megígért, de ki nem fizetett, 2004 és 2007 közötti túlóratartozások rendezését. A szakszervezeti vezető kitért arra is: a demonstrációval kapcsolatos híradásokban kiemelt helyet kapott, hogy egy tüntetők közé keveredett ember izraeli zászlóhoz hasonlító textíliát égetett el. – Minden tűzoltó elhatárolódik az esettől, amelynek semmi köze a szakmai eseményhez – hangsúlyozta az érdekvédő. A cselekményt egy 58 éves nyugdíjas tűzoltó követte el. A rendőrség azonosította és őrizetbe vette az elkövetőt, akinek kezdeményezte előzetes letartóztatásba helyezését. A bíróság azonban ezt nem találta indokoltnak, vagyis a tűzoltó szabadlábon védekezhet. Az eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt folytatja.
Vona Gábor mindeközben lemondásra szólította fel Pintér Sándort. A Jobbik elnöke szerint „elképesztő” volt, amit a miniszter múlt pénteken produkált. „Ismét bebizonyosodott, hogy ez a kormány nemcsak a gazdagok kormánya (lásd egykulcsos adó!), de a pökhendieké is. Pintér ahelyett, hogy miniszterként (a szó eredeti jelentése: szolga) együttérzését fejezte volna ki az övéinek, kioktató, arrogáns, parancsoló és lenéző volt” – írta a politikus a Facebookon. Arra hívta fel a belügyminiszter figyelmét, hogy „amíg ő ül a vörös bársonyszékben, addig ezek az emberek (a rendvédelmi dolgozók – a szerk.) a terepen veszélyeztetik az életüket nap mint nap”. Továbbá ő maga is korkedvezményes nyugdíjas, és annak értékét miniszteri fizetése mellett is felveszi hónapról hónapra.
Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette, a kormány kész a tárgyalásokra. Kiemelte ugyanakkor, hogy az államadósság legyőzése érdekében szükség van mindenkinek a munkájára. – Magyarország azt nem tudja megengedni magának, hogy negyvenéves, tapasztalt, életerős fiatalemberek munkáját nélkülözze – hangsúlyozta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.