Különös figyelem az USA-tól

Hírösszefoglaló
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok azt szeretné, hogy Magyarországon az új alaptörvény elfogadását követő törvényhozási folyamat példás legyen a demokrácia elvei szempontjából – jelentette ki tegnap Pamela Quanrud amerikai helyettes külügyi államtitkár az MTI-nek adott exkluzív interjúban. Az amerikai külügyminisztériumnak a közép-európai országokkal való kapcsolattartásért felelős vezető diplomatája azt mondta: az amerikai kormány különös figyelemmel követi ezt a folyamatot a bírók szabadsága tekintetében, és várják az új választási törvényt is. Hangsúlyozta: ezeknek alapvető szerepük van abban, hogy a magyar alkotmányos demokráciában fennmaradjon a fékek és ellensúlyok rendszere. Pamela Quanrud tegnap találkozott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, aki áttekintést adott az új alaptörvényről, s beszámolt a kormány tervezett törvénykezési lépéseiről. Az amerikai diplomata elmondta, tárgyalásain a médiatörvényről is érdeklődött, mert alapvetőnek tartja, hogy az szilárd környezetet biztosítson a szólásszabadsághoz. A helyettes külügyi államtitkár szólt arról is, hogy a soros magyar EU-elnökség minden elismerést megérdemel. Utalt arra, Magyarország előbbre vitte a horvát EU-csatlakozás ügyét, és miután a magyarok előtérbe helyezték a keleti partnerség kezdeményezést, az Európai Bizottság hozzáfogott szomszédságpolitikájának felülvizsgálatához. Méltatta azt is, hogy a magyar elnökség előmozdította az európai szintű romaintegrációs politika ügyét.
A washingtoni diplomata Martonyi János külügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is találkozott. Elmondta, Hende Csabával egyebek mellett Afganisztánról cserélt eszmét, a magyar diplomácia vezetőjével pedig az arab országok jövőjéről egyeztetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.