Létrejöhet a nemzeti digitális archívum

Tölgyesi Gábor
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képviselői indítványt nyújtott be a parlamentnek L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) létrehozásáról. A törvényjavaslat érinti a mozgóképről szóló törvényt: a Manda közgyűjteményként működő önálló költségvetési szervként a Magyar Nemzeti Filmarchívum feladatait és intézményi struktúráját venné át, illetve bővítené ki.
A Manda az elképzelés szerint a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtését, feldolgozását végezné, a filmkultúra megőrzésével kapcsolatos feladatokat látna el és biztosítaná a magyar kultúra által létrehozott alkotások digitális rögzítését, illetve segítené a mozgóképkultúrával összefüggő oktatást.
A javaslat szerint a fentieken kívül a Manda gondozná a részére köteles példányként átadott filmalkotásokat és videodokumentumokat, őrizné a filmvagyont, vagyis az 1948 és 1986 között készült filmek vagyonkezelői jogát gyakorolná, amely nem idegeníthető el, nem ruházható át és nem terhelhető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.