Lex Gyöngyöspata

Szokatlan egység kovácsolódott a parlamentben tegnap, amikor a Jobbik és Ivády Gábor független képviselő kivételével minden parlamenti erő – 280 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel – elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását.

Munkatársunktól
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házszabálytól való elteréssel, azaz egy nap alatt megtárgyalt és elfogadott jogszabály a kormányoldal által egyenruhás bűnözésnek nevezett cselekményeket szankcionálja majd. A tervezet kimondja, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó az, aki mással szemben annak nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. A közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése is büntetendő, ennek büntetési tétele két év. Ugyancsak büntetés jár azért, ha valaki a polgárőr-tevékenység ellátása vagy szervezése során megsérti a rendőrséggel való együttműködés törvényi követelményét. A módosítást kiváltó gyöngyöspatai helyzet értékelése hangsúlyos témája volt a tegnapi ülésnek. Az ellenzéki pártok egymás és a kormány, a kormánypártok az ellenzéki erők felelősségét firtatták a nemzetközi botránnyá dagadt ügyben. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, kezdeményezik a szerencsejáték-szabályozási rendszer teljes felülvizsgálatát, ugyanis problémának érzik, hogy különösen a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben az úgynevezett pénznyelő-automata-ipar állami kontroll nélkül veszi el az emberek pénzét, és fosztja meg az államot adóbevételektől.
A képviselők tegnap döntöttek a nyugdíjvagyon átadásának ütemezéséről is. A március óta ismert menetrend szerint a számításnál a kasszák a május 31-i egyenleget veszik majd figyelembe, a vagyon átadásának határideje június 12.

Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.