Magyar katonák balesete

Hősi halottá nyilvánította Hende Csaba honvédelmi miniszter azt a két magyar katonát, aki az afganisztáni Baglán tartományban halt meg tegnap magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor. A politikus azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, két társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Zord Gábor László
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két újabb katonát vesztett – ezúttal az elsődleges megállapítások szerint közlekedési balesetben – a Magyar Honvédség (MH) Afganisztánban. A Baglán tartományban állomásozó magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik öttagú járműkonvoja szállítási feladatot hajtott végre Mazari-Sarif és bázisuk, Puli-Humri között, amikor egy mellékútról befordult eléjük egy afgán autó. A konvoj belekezdett a náluk lassabban haladó előzésébe, ám harmadik járművük sofőrje eközben egyelőre megmagyarázhatatlan okból balra rántotta kormányt, és felfutott az út bal oldali padkájára. Ez megdobta a MaxxPro típusú, magas építésű, aknák elleni védelemmel ellátott, nehéz terepjárót, amely felborult, és többször átfordult. A fegyvertorony a becsapódásoktól leszakadt, valószínűleg ekkor vesztette életét a lövész, Dálnoki András szakaszvezető. Az ütközés erejétől a jármű parancsnoka, Róth Orsolya őrmester olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy kórházba szállítása után meghalt. Hende Csaba honvédelmi miniszter mindkettejüket – tekintettel arra, hogy a baleset hadművelet közben történt – hősi halottnak nyilvánította.
A jármű sofőrje az incidens hivatalos bejelentésekor, tegnap délután magyar idő szerint fél ötkor válságos állapotban feküdt a mazari-sarifi német tábori kórházba. A járműben tartózkodó hat fő közül egy fő súlyos, de nem életveszélyes, ketten pedig könynyű sérüléseket szenvedtek.

*

A baleset helyszínére a szövetséges erők mentőhelikopterei érkeztek ki, kivonultak a német tábori rendészek és az afgán rendőrség is.
A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ. Hende Csaba magyar idő szerint tegnap délután videokonferencián tájékozódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák állapotáról, akik – mint mondta – „megrendülten, de méltósággal” fogadták a tragikus baleset hírét. A Magyar Honvédség az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit tájékoztatta a történtekről.
A balesetet szenvedett MaxxPro típusú, aknák elleni védelemmel ellátott, páncélozott személyszállító gépjármű nemrégiben került a magyar PRT állományába azzal a céllal, hogy a romló biztonsági helyzetben a katonák fokozott védelmet kapjanak a hadszíntéren mutatkozó legjelentősebb fenyegetéssel, a rögtönzött robbanószerkezetekkel szemben. Az amerikai tervezők csak úgy tudták az egymásnak ellentmondó követelményeknek megfelelni, hogy egy magas súlypontú, széleskörűen elterjedt HMMWV terepjáróhoz képest jóval borulékonyabb járműkategória, vagy ahogy a honvédelmi miniszter fogalmazott tegnapi tájékoztatóján: „nyilván borulékonyabb az MRAP a kialakítása miatt”. Afganisztánban azonban egy másik veszély is leselkedik az MRAP-okra, a gyenge infrastruktúra, a rossz utak, amelyek a borulékonysággal párosulva azt eredményezték, hogy egyes időszakokban több amerikai katona és tengerészgyalogos halt meg ilyen kategóriájú járművel balesetben, mint ellenséges támadások következtében. Az is tény, hogy a sebezhetőség csökkentése érdekében a konvojok nagy sebességgel közlekednek, ami további kockázati faktor.
A MaxxPro típusú MRAP-ok a miniszter tájékoztatása szerint nem megvásárolt, hanem az amerikaiaktól használatra kapott járművek. A PRT nemrégiben 57 ilyet, illetve HMMWV-t vett át hadműveleti területen, és Hende Csaba úgy nyilatkozott, hogy a szükséges kiképzést a magyar járművezetők megkapták. Lapunk kérdésére, hogy az új eszközök átestek-e az MH rendszeresítési eljárásán, s a magyar járműszakmai hatósági eljárást követően kerültek-e az afganisztáni kontingens állományába, az illetékesek nem tudtak választ adni.
Az amerikaiaktól kapott magas védettségű terepjárók mellett az MH más páncélozott járművekkel is erősíti a PRT-t. A múlt héten a ferihegyi repülőtérről egy bérelt ukrán An–124-es óriásgéppel szállítottak ki Mazari-Sarifba hét, páncélozott vezetőfülkével ellátott Rába H–14-es teherautót és két, szintén páncélozott Mercedes mentőt. A hét végén pedig egy újabb szállítógéppel hazahozták a PRT számos „leharcolt” járművét, és helyettük új páncélozott eszközöket szállítottak ki Afganisztánba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.