Magyar zsűritag a nívós mustrán

A Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója a legrangosabb filmfesztiválon, a szerdán kezdődő cannes-i mustrán bírálhatja az első filmeket. Vezér Éva Caméra d’Or-zsűritagsága a magyar filmszakma sikere és elismerése.

Kárpáti György
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Vezér Éva is tagja lesz a grémiumnak, amely a Cannes-ban bemutatkozó legjobb első játékfilm Arany Kamera díjáról dönt, elnöke a dél-koreai rendező-forgatókönyvíró Bong Joon-Ho lesz.
Lapunk kérdésére válaszolva Vezér elmondta, hogy 23 alkotást zsűriznek, így nagyon sűrűnek ígérkezik a program. – Első alkalommal tudok igazán filmeket nézni Cannes-ban, mert eddig a Magyar Filmunió vezetőjeként a nemzeti alkotásaink promóciója miatt erre nem nagyon volt időm. Gilles Jacob, a fesztivál igazgatója kért fel a feladatra, ami, úgy érzem, annak a szakmai munkának az elismerése volt, amit a Magyar Filmunió az utóbbi években végzett a magyar film nemzetközi promotálásakor. Örülnék, ha a Magyar Filmuniónak az új filmszakmai struktúrában is megtalálnák a helyét, s fennmaradhatna a név, mert külföldön ez mára jól csengő, nagy presztízsű branddé vált – nyilatkozta az igazgató.
Vezér Éva zsűrirészvétele azért is megbecsülendő magyar filmsiker, mert az esemény hat évtizedes történetében mindössze hat magyar szakmabelit – többek között Gaál Istvánt és Szabó Istvánt – kértek fel eddig a szervezők, hogy vegyen részt a hivatalos zsűrik munkájában. Az 1978-ban alapított Camera D’Or díjat korábban a magyarok közül Erdőss Pál Adj, király, katonát! (1982) és Enyedi Ildikó Az én XX. századom (1989) című alkotásai nyerték meg, s olyan nagy formátumú nemzetközi rendezőket tüntettek ki vele, mint John Turturro, Jim Jarmusch, Mira Nair és Dzsafar Panahi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.