Majális munkavállalók nélkül

Május 1-jén a zuhogó eső vagy az érdeklődés hiánya miatt, de lényegében üres sátrak jellemezték a négy szakszervezeti konföderáció közös városligeti rendezvényét. Az ellenzéki pártok gyűlésein a kormányt és politikáját kritizálták.

Munkatársainktól
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ismert antifasiszta szlogennel üzent Gyurcsány Ferenc az MSZP majálisán, ahol a jelenlegi és a volt pártelnökök beszédeit az esőben mintegy kétezer ember hallgatta. „No pasarán! Nem törnek át! – közölte Gyurcsány, utalva az új alkotmány elfogadására. – Nem törik át a köztársaságpártiak erős hitét, nagy politikai közösségét” – jelentette ki, hozzáfűzve: május elseje a harc kezdetének napja, s a küzdelem végén le fogják győzni Orbán Viktort, az „1989-es alkotmányosság sárba tipróját”. „Nektek ott, a kormányban még soha nem égett a szemetek éjfél után, két órakor a fonógép mellett, mert nektek még soha nem kellett ötvenezer forintból megélni. Mi, magyar munkások azt mondjuk: No pasarán!” – adta ki ismét a jelszót Gyurcsány.
Az MSZP pártelnöke a reménytelenség és a kormányzóképtelenség jelzővel illette a kabinetet. Mesterházy Attila szerint a baloldal a válság viharait elviselni képes, demokratikus országot adott át, ma viszont az ország forrong, ezrek tüntetnek a sajtószabadságért, a nyugdíjakért, a szakszervezeti jogokért. De a szocialisták nem hagyják, hogy „Európa szegényháza legyünk”. – Üzenjük a Fidesznek, a Teremtő irgalmazzon neki, mert mi nem fogunk, s a legközelebbi választáson győzni fogunk – üzente képviselőjük, Szanyi Tibor. Az MSZP-s színpadról kritizálók sorába Tétényi Éva, Esztergom független polgármester is feliratkozott.
A Jobbik budapesti, a Hajógyári-szigeten tartott, kétnapos rendezvényén a legtöbb szó a cigányokról esett. Volner János, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese a bűnözést kiváltó okok megszüntetésére szólított fel, említve a „cigánybűnözést”, mert szerinte a bűnelkövetők között többségben vannak a romák. Leszögezte, ha a megélhetési gyermekszülést nem állítják meg, nemcsak a közbiztonság borul fel, de az ország gazdaságilag is finanszírozhatatlanná válik. Volner szerint az államnak kényszert kell alkalmaznia, hogy a cigányság tartsa el magát.
– Az én helyem most Gyöngyöspatán, Hajdúhadházán s azokon a magyar településeken van, ahol az emberek segítséget várnak – ezt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője mondta. Közölte azt is, bűnügyi tapasztalatairól – egy új civil jogászbizottság vagy a párt szakértőinek segítségével – könyvet ír vagy jelentést készít. A majálison Vona Gábor, a Jobbik elnöke népszerűsítette Született augusztus 20-án című könyvét is. Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a népesedési krízisből való kilábalás a nők foglalkoztatottságának emelésével oldható meg.
A négy szakszervezeti konföderáció közös városligeti majálisát üres sátrak jellemezték. Érdeklődőket leginkább a nagy ágazati képviseletek – postások, vasutasok, vasasok – környékén lehetett látni. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és az Autonómok rendezvényén rendhagyó módon elmaradtak a vezetők beszédei, a színpad csupán a szórakoztató programoknak adott helyet. Az érdekvédők múlt pénteken beszéltek arról, hogy az utóbbi hetekben bejelentett kormányzati intézkedések súlyosan sértik a munkavállalói érdekeket. A négyekkel közösséget nem vállaló Liga Szakszervezetek a városligeti Május 1. emlékkövet koszorúzta meg, „elbúcsúztatva a magyar munkavállalók jogait”. Gaskó István beszédében azt mondta, a munkavállalók helyzete ahelyett, hogy javulna, egyre romlik, de ők minden elvett jogot visszakövetelnek. A Munkástanácsok nem tartott központi rendezvényt, megyei szervezeteivel ünnepelt Miskolcon, Békéscsabán, Szegeden, Győrben és Veszprémben.
A kormány és az önkormányzat munkavállalókat sújtó intézkedései ellen húsz szakszervezet és szakszervezeti szövetség képviselője tüntetett vasárnap Pécsen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.