Maszlai József, az eb

Hegyi Zoltán
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a világ azzal volt elfoglalva, hogy a producerek kiírtak egy Oszama bin Laden nevű teremtményt a sorozatból, a tv2 nem hagyta kizökkenteni magát, és jelmondatához híven a szórakoztatásra helyezte a hangsúlyt. Alighanem örökre felejthetetlen maradt a május hatodikai reggel azoknak, akik abban a szerencsében részesültek, hogy nézhették a csatorna Mokka című műsorát.
Ugyanis úgy nyolc óra körül minden előzmény nélkül, váratlanul megjelent a képernyőn Maszlai József, foglalkozására nézve kábítószer-kereső kutya. Bár a rendőrkutyák Kántortól Rex felügyelőig kivétel nélkül belopták magukat a magyar televíziónézők szívébe, Maszlai József felbukkanása csak ahhoz a revelációhoz mérhető, amikor Brian először megszólalt a Family Guyban. Maszlai József ráadásul fajtáját tekintve yorkshire terrier, és mint ilyen az egyetlen Európában, aki a rendfenntartóknál szolgál. Ugyan nem a terrorelhárítóknál (arra testalkata nem is tenné alkalmassá, egy kifejlett kan nagyjából bruttó három kiló), de egy szintén az elithez tartozó egységnél foglalkoztatják, jelentős sikereket felmutatva. Maszlai József frenetikus médiadebütálásában, ami természetesen szinte azonnal felkerült az internetre, oroszlánrészt vállalt az amúgy is gyakran brillírozó, Buster Keaton-i teljesítményt nyújtó műsorvezető, Kárász Róbert. Miután rezzenéstelen arccal felkonferálta vendégeit (súlyosbító körülményként a kutya gazdáját Elvisnek szólítják a kollégái, amire minden okuk megvan, a rendkívül rokonszenves rendőr úgy is néz ki, egy kis Jim Carrey-i beütéssel) azonnal elszabadult a pokol, amire percenként rátett egy lapáttal, amikor az ebet hol Józsefként, hol Maszlai úrként emlegette. Mire véget értek a döbbenet pillanatai, rajta kívül a fél ország vonyítva röhögött, majd lélegzet-visszafojtva figyelte, hogy Maszlai úr megtalálja-e a stúdióban elrejtett zacskót. Aki azt hitte, hogy ezzel vége, súlyosan tévedett, Kárász a legjobb komikusokat megszégyenítő módon még megcifrázta az egészet azzal, hogy ártatlan képpel feltette az utolsó kérdést arról, hogy miért hívják József társát Elvisnek, már a fizimiskáján kívül. Mire a válasz: imádom a rock and rollt. Kész. Illetve csak most kellene kezdődnie. A rajongói érdeklődést kihasználva és a rendőrség 2006-ban erősen megtépázódott renoméját figyelembe véve azonnal beindítanám a Maszlai úr és Elvis képmásával ellátott használati és dísztárgyak sorozatgyártását, és egyúttal turnéra indítanám őket az iskolákba. A sarkon sunnyogó dílerek valószínűleg visszaadhatnák az ipart.
Közvetlenül utána, mintegy levezetésképpen Pippa Middleton (ő vitte nővére uszályát a bazi nagy brit lagzin) feneke volt a téma. Tagadhatatlan, hogy a jelzett testrész kizárólag Szabó Erikáéhoz fogható kulturálisan (Üvegtigris 3), de azért mint önálló műsorelem, kissé gyengének tűnt. A beszélgetés résztvevői reményüket fejezték ki, hogy Pippának köszönhetően mostantól a botsáskákat felváltják a homokórák (a rovartanban és a szabadkőműves szimbólumokban kevésbé jártasak kedvéért megnyugtatásként közöljük, hogy női formákról folyt a csevely), és ezzel mi nézők is maradéktalanul egyetértettünk.
Így kerek a világ.
(Mokka, tv2, május 6.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.