Medvegyev idő előtt kiteríti a kártyáit?

Stier Gábor
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha tudatosan bizonytalanítaná el a jövőt illetően barátait és ellenfeleit egyaránt az Oroszországot irányító tandem két tagja. Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev az egyik pillanatban egymásnak szögesen ellentmondó kijelentéseket tesznek, majd egy nap múlva összeborulnak, hogy aztán végképp összekeverjenek mindent és mindenkit a tandem jövőjét és a 2012-es választásokat illetően. A látszat ellenére úgy tűnik tehát, hogy egyikük sem akarja idő előtt felfedni a kártyákat. „Nincs ebben semmi különös, egyszerűen tartják magukat a megegyezéshez, s a rendszer működőképességének megtartása érdekében egyelőre megőrzik a tandem jövőjének titkát” – fogalmazott lapunknak egy, a moszkvai „Fehér Házhoz” közel álló forrás, megjegyezve, hogy a kártyák kiterítésének ideje az év vége felé jön el.
Az igazodásra szocializálódott hatalmi elit köreiben addig is többen már most az idegösszeomláshoz közeli állapotban vannak, s néhányan, elveszítve a fejüket, már ki is szálltak a karrierépítés szempontjából is fontos játszmából. A többség azonban a legújabb kijelentésekből próbál valamit kiolvasni. Miután a napokban Putyin közölte, hogy Összoroszországi Népfrontot hoz létre, az elemzők körében azonnal megnőtt az esélye az újrázásra, Medvegyev kétértelmű reagálása után azonban úgy látták, ez a lépés inkább csak a gyengülő hatalmi párt, az Egységes Oroszország többségét hivatott biztosítani. Az államfő sokat sejtetően a verseny fontosságát hangsúlyozta, mondván, csak ez biztosíthatja a politikai rendszer stabilitását. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy közel az idő, amikor maga az elnök is egy párthoz tartozó személy lesz. Tovább feszítette a húrokat a Forbes listáján a második leggazdagabb oroszként jegyzett Mihail Prohorov, aki azt mondta, szívesen állna a hatalom elképzeléseiben egyre komolyabb szerepet játszó liberális Igaz Ügy párt élére, amely a második ciklusra jelölné Dmitrij Medvegyevet. Ezek után aligha meglepő, hogy mindenki izgatottan várja az elnök mára bejelentett rendkívüli szkolkovói sajtóértekezletét.
Továbbiak az mno.hu-n

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.