Megalakult az első cigány lovagrend

Tarics Péter
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon alakult a világon elsőként cigány lovagrend. Tegnap Mátraverebély-Szentkúton az első és egyelőre egyetlen boldoggá avatott cigány emberről, Boldog Ceferinóról elnevezett cigány lovagrend első kilenc tagját avatták lovaggá. A szertartást Beer Miklós váci megyés püspök vezette. Az első lovagok között van Farkas Csaba, a lovagrend kormányzója, Romhányi Tibor, a lovagrend kincstárnoka, Pisont István válogatott labdarúgó, Balogh József népzenész, Pintér Szabolcs, a lovagrend nagymestere, Káli-Horváth Kálmán előadóművész és kommunikációs szakember, valamint Bari József, Csemer Csaba és Bogdán Imre lovagok.
A lovagrend a katolikus és protestáns egyházakkal, a civil szervezetekkel és a cigány kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve látja el feladatát. Az alapítók célja: a roma közösségek lelkileg is megújuljanak, s hogy Krisztusban cigány és nem cigány magyarok lebontsák a nyomor, a tudatlanság, a társadalmat megosztó törekvések hatására kialakult kölcsönös gyanakvást és félelmeket. A lovagrend egyik védnöke Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, aki a katolikus egyház cigánypasztorációs feladatait is ellátja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.