Megelőznék a bajt

A rendőrségnek is komoly szerep juthat a közmunka felpörgetésében: lapunk értesülései szerint a Belügyminisztériumban január elsejével létrejövő közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság eszköztára a rendvédelmiekkel is kiegészül. Szakértőnk szerint a segélyezési-juttatási rendszer radikális átalakítása a bűnözési szándék megugrását eredményezheti még akkor is, ha egyébként lenne munka.

Bodacz Péter
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi, a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) működő munkaügyi államtitkárság mellett január elsejével létrejön egy külön, kizárólag a közmunkára szakosodott helyettes államtitkárság is, méghozzá a Belügyminisztériumban (BM) – tudta meg lapunk. Információnkat megerősítette a BM sajtóosztálya is: a Pintér Sándor vezette tárca tájékoztatása szerint a Széll Kálmán-terv értelmében a közmunkaprogram végrehajtása a belügyhöz tartozik, ennek irányításához szükséges a helyettes államtitkárság. – A terv Adósság és munka című fejezete célul tűzi ki, hogy szélesíteni kell a foglalkoztatási lehetőségeket, és mindenkinek munkát kell adni, aki képes dolgozni. A programoknak 2012. január 1-jétől úgy kell elindulniuk, hogy több százezer ember közfoglalkoztatási lehetőségét teremtsék meg. Ez széles körű szervezési, koordinációs, ellenőrzési, értékelési feladatokra való felkészülést igényel – közölte a BM, amely válasz nélkül hagyta a rendőrség ez irányú bevonását firtató kérdésünket. Pedig értesüléseink szerint éppen ez az, ami miatt a szakterület az NGM-től a BM-be kerülne, vagyis a kormány a gazdasági és szociális tényezők mellett a közbiztonsági szempontokra is megkülönböztetett figyelmet kíván szánni. Nem világos ugyanakkor, hogy a jelenleg szinte kizárólag a közmunkára összpontosító Czomba Sándor vezette NGM-államtitkárságnak mi lesz ezután a feladata. A gazdasági tárca ez ügyben későbbre ígért tájékoztatást.
A rendőrség és a foglalkoztatás egy lapon említése bizonyára heves vitákat vált majd ki különböző fórumokon, ugyanakkor érdemes számba venni az esetleges érveket is. A kormány eddig napvilágot látott céljai között hangsúlyosan szerepel a nem dolgozóknak járó szociális juttatások radikális mérséklése, beleértve a regisztrált munkanélkülieknek járó segélyt is. A segélyezési rendszer átalakításával, valamint a rokkantnyugdíjasok egészségügyi felülvizsgálatát követően várhatóan százezrekkel nő az öngondoskodásra ösztönzöttek tábora. Ezek között pedig – emelte ki egy lapunknak név nélkül nyilatkozó kriminológus – minden bizonnyal sokan lesznek olyanok, akik az öngondoskodás alatt nem a kínált munkáért járó fizetés gondos beosztását, hanem a bűnözés változatos módjait értik. – Ennek megakadályozásában kulcsszerep juthat a rendőrségnek, de ami ennél jóval kényesebb kérdés, hogy a rendvédelmi szervek miként tudnak részt venni a megelőzésben, ami ez esetben lényegében egyet jelent a tisztességes munkára bírással – fogalmazott szakértőnk, kiemelve: a kormány más fronton, a rendvédelmiekkel is kemény csatát vív a korengedményes nyugdíjazás és a bérezés kérdésében, ezek megoldása nélkül azonban nehéz lesz további feladatokat követelni tőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.