Megelőzte Orbánt az ÁKK

Egymilliárdnyi értékű magyar eurókötvényt értékesített tegnap az adósságkezelő, így idén több új devizakötvény-kibocsátásra várhatóan nem lesz szükség. Ennek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megtartja tervezett előadását a befektetőknek, de ennek már csak a még hátralévő 800 milliárdnyi forintkötvény eladása szempontjából lehet jelentősége.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországba utazik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a gazdaság szereplőivel találkozzon. Látogatását a sajtó korábban a tervezett magyar eurókötvény-kibocsátással hozta összefüggésbe, az élet azonban rácáfolt erre a feltevésre. Az adósságkezelő tegnap egymilliárd euró értékű devizakötvényt értékesített, s ezzel teljesítette az egész évre tervezett kibocsátást. Lapunk értesülése szerint a befektetők tájékoztatásául szánt előadását ennek ellenére megtartja Orbán Viktor.
Lapunk információi szerint sem a miniszterelnöki iroda nem konzultált az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) a beütemezett németországi látogatásról, sem az ÁKK nem jelezte hivatalosan a kormányfő stábjának, hogy az aukciót tegnap megtartja. Az adósságkezelő még Orbán programjának a nyilvánosságra hozatala előtt leszögezte a kibocsátás dátumát; azt vették figyelembe, hogy az ügyletre húsvét, a brit királyi esküvő és május 1. után közvetlenül kerüljön sor. Elemzői vélemények szerint a piac kiszámíthatatlansága is közrejátszhatott abban, hogy az ÁKK nem várta meg Orbán előadását, a beszéd esetleges pozitív hatása kisebb lehetett volna, mint egy bármilyen okból történő gyengülés kára.
A 2019 januárjában lejáró eurókötvények iránt igen nagy volt az érdeklődés tegnap, négyszeres túljegyzés alakult ki, a papírok végül 270 bázispontos hozamfelárral keltek el. Egyes szakértők szerint – a korábbi értékesítésekhez képest bekövetkezett jelentős csökkenés ellenére – még mindig túl magas árat fizetünk más hasonló helyzetben lévő országokhoz képest a finanszírozásért, s törekednünk kellene méltóbb feltételek kialkudására. – Az úgynevezett CDS-felárhoz (amely Magyarország esetében 240-250 bázispont) kiegészítő felár adódik még a kötvénykibocsátásoknál. Ez nemrégen 80–100 bázispontos pluszt is jelentett, amihez képest a tegnapi értékesítés sokkal jobban alakult – magyarázta az árképzést lapunk kérdésére Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese, aki arra is kitért, hogy a vásárolni szándékozó befektetők alakítják az árakat. Borbély arra a kérdésünkre, látja-e értelmét a kibocsátás lebonyolítása után a találkozónak Orbán és a befektetők között, azt felelte, hogy a miniszterelnök megnyugtató szavai mindig hasznosak az ország finanszírozási helyzetének megítéléséhez. – Igaz, hogy több devizakötvény-kibocsátást nem tervezünk idén, azonban a forintpapírokból még 800 milliárdnyi értékesítése van beütemezve, ezek hozamát leviheti a befektetőkkel való kapcsolat javítása – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes. Szerinte ez teljes mértékben összeegyeztethető a kormány adósságcsökkentő elképzeléseivel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.