Mégis lehet jövője a cukoriparnak

Tarthatatlannak nevezik a kapuvári gazdák, hogy Magyarországra importálni kell a cukorrépát, ezért termesztésbe fognak, másrészt azt tervezik, hogy felépítenek egy cukorgyárat Petőházán.

Hajdú Péter
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötletgazda Kiss M. Vencel kapuvári gazdálkodó a Kisalfold.hu internetes portálnak azt mondta, kezdeményezésük időszerű, hiszen 2014-től újratárgyalják az uniós cukorkvótákat. Ahhoz pedig, hogy az esetleges kvótabővülést követően gyorsan elindulhasson a termelés, már ma el kell kezdeni a felkészülést.
Fischer Béla, a Cukor Terméktanács elnöke lapunknak adott nyilatkozatában támogatásra érdemesnek nevezte a tervet. Ám azt meg kell vizsgálni, lesz-e megfelelő minőségű és mennyiségű cukorrépa a termeléshez, adott üzemméret alatt ugyanis egyszerűen nem működtethető gazdaságosan egy cukorgyár. Az iparági szakértők többsége Kelet-Közép-Európában az évi százezer tonna kapacitású gyárak működtetését tekinti optimálisnak.
Tátrai Eszter, a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke szerint a legfontosabb feladat kideríteni, hogy az elmúlt időszakban miért adta vissza hazánk a cukor termelési kvóta nagy részét, és hogy miért mentek tönkre a cukorgyárak.
Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.