Megtámadtak egy fővárosi taxist

Megvertek egy taxist tegnap hajnalban a fővárosban. A fuvarosok szerint nem ritka a hasonló támadás. A fizetést megtagadó kuncsaftok miatt ráadásul van olyan sofőr, aki Budapest egyes kerületeiben nem vesz fel utasokat. A jövő hónapra készülhet el és kerülhet a belügyminiszter elé a taxisok tarthatatlanná vált helyzetéről szóló jelentés.

Győr Ágnes
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelhetnek A pécsi gyilkos ellen. Vádemelést javasol a rendőrség a több mint másfél évtizede, 1995-ben történt pécsi taxisgyilkosság feltételezett elkövetője ellen – adta hírül a távirati iroda. A nyomozók a napokban fejezték be a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indult vizsgálatot. Emlékezetes, 1995. december 1-jén Pécs határában halálra késelte Gál Csilla taxisofőrt egyik férfi utasa. Sokáig nem derült fény arra, ki lehetett az elkövető, a hatóság azonban idén januárban közölte, van gyanúsítottja az ügynek. Egy 37 éves férfi önként jelentkezett a rendőrségen, azt állítva: ő az elkövető.


Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba egy fővárosi taxist, akit két fiatal férfi bántalmazott tegnap hajnalban – mondta el lapunknak Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese. A két támadó egy VIII. kerületi címre vitette magát, ott azt mondták a 32 éves sofőrnek, hogy csak a lakásukban van pénz. A sofőrt – aki felkísérte őket a pénzért – a lépcsőházban megverték, elvették tőle a kocsikulcsát, majd az autójával elmenekültek. A Taxi 4 munkatársát ért támadás hírének hallatán a fővárosi taxitársaságok a kora reggeli órákban fokozottan figyelték az utakat, hátha felbukkan a jármű. Végül az autóba épített navigációs rendszer segítségével a kocsit megtalálták a XV. kerületben. Életveszélyt okozó testi sértés miatt indított eljárást a rendőrség – mondta a szóvivő. Súlyosbítja az esetet, hogy a taxisok közfeladatot ellátó személynek minősülnek, azaz fokozottan védi őket a törvény.
Egy VIII. kerületi lakóházba riasztották a sérülthöz a mentőket, akik a férfit súlyos fejsérülésekkel szállították a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjába – erősítette meg Győrfi Pál, a Országos Mentőszolgálat szóvivője. – Kíméletlen támadás áldozata lett a kollégánk – közölte lapunkkal Reif Zoltán, a Taxi 4 értékesítési vezetője, aki beszélt a 32 éves sérülttel, miután az magához tért műtétje után. Elmondása alapján a két férfi feltehetőleg nem csak kézzel ütötte, s főként a fejét célozta.
Hasonló, a közelmúltban végrehajtott támadásról nem tud a rendőrség, a lapunk által megkérdezett taxisok azonban azt mondták, nem ritkák az ilyen esetek. Az értékesítési vezető szerint egy hónappal ezelőtt a XI. kerületi Ibrahim utcában vett fel egyik kollégája olyan utast, aki meg akarta ölni sofőrjét. Noha a taxis segítségére siettek a közelben lévők, a férfi vállát egy vascsővel mégis eltörte a támadó – idézte föl a történteket Reif Zoltán. Szerinte minden évben előfordul legalább egy hasonló, bántalmazásba torkolló eset, ezeknél azonban jóval gyakoribb, hogy egyszerűen nem fizet az utas. Elviteti magát valahová, majd kiszáll, és olyan helyre menekül be, ahová a taxis már nem megy utána – fejtette ki.
A fővárosban egy-két kerület már-már olyan veszélyessé vált, hogy vannak taxisok, akik nem vesznek fel onnan utasokat. Ilyen például a VIII., illetve a IX. kerület egyes részei – mondta el lapunknak Fárbás Tibor, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének szóvivője, aki szerint hetente legalább háromszor-négyszer fordul elő Budapesten, hogy a kuncsaft nem törleszti a számlát. – A szakma épp most készít átfogó jelentést a taxisok helyzetéről, amelyet eljuttatunk a belügyminiszterhez – tette hozzá a szóvivő. A gondokat és megoldási javaslatokat tartalmazó koncepció várhatóan a jövő hónapban készül el.

Megint mentőket bántalmaztak. Egy sérült ellátása közben a mentőautó személyzetére támadt egy férfi hétfőn a Zala megyei Dióskálon, egy családi ház udvarán. Több alkalommal meglökte és megrúgta az ápolót és a gépkocsivezetőt, akik nem sérültek meg – jelentette a távirati iroda. A rendőrök közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a férfi ellen. Legutóbb vasárnap Cegléden érte hasonló támadás az Országos Mentőszolgálat egyik esetkocsiját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.