Menekültjei miatt büntetik Szerbiát?

Pataky István
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetett módon Szerbiát is érzékenyen érintheti az észak-afrikai menekültáradat miatt kialakult bevándorlásellenes uniós hangulat. Belgrádot a vízummentesség megszüntetésével fenyegetik Brüszszelből, amiért egyre több hamis menedékkérő szerb állampolgár vette célba elsősorban Svédországot, Németországot, Belgiumot és Luxemburgot. A kérelmezők zömmel cigányok, kisebbrészt pedig albánok Dél-Szerbiából és a délnyugat-szerbiai Szandzsákból.
Közben továbbra is gondot jelent integrációs szempontból Szerbia együttműködése a hágai törvényszékkel, azaz Ratko Mladics és Goran Hadzsics kiadásának késése. A szerb csatlakozás régi nagy ellenzője Hollandia, amely a napokban parlamenti küldöttség révén tájékozódik Belgrádban. Ma Szerbiába látogat Serge Brammertz hágai főügyész is. Az EU az integráció meggyorsítását gyakorlatilag ahhoz köti, hogy mikor szolgáltatják ki a két rejtőzködő hágai körözöttet, s a főügyészi jelentéstől függhet, mikor tűzi napirendjére a holland törvényhozás a szerb stabilizációs és társulási megállapodás becikkelyezését. Vladimir Vukcsevics szerbiai főügyész egy tegnap megjelent interjúban felszólította a volt boszniai szerb hadseregparancsnokot és a horvátországi szerbek egykori vezetőjét, hogy adják fel magukat a hatóságoknál. Elmondta, korábban már több alkalommal tárgyalt Mladics, illetve Hadzsics családjával a szökevények feladásáról, s erre most is készen áll. Vukcsevics szerint a szerbiai hatóságok ellenőriznek minden információt, amelyek a két körözöttel kapcsolatosak, a bujkálásukat finanszírozó pénzforrásokat pedig már elzárták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.