Milyen portugál finálé?

Munkatársunktól
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valencia–Barcelona – 1962, Zaragoza–Valencia – 1964, Barcelona–Zaragoza – 1966, Tottenham–Wolverhampton – 1972, Frankfurt–Mönchengladbach – 1980, Juventus–Fiorentina – 1990, Internazionale–Roma – 1991, Parma–Juventus – 1995, Internazionale–Lazio – 1998, Sevilla–Espanyol – 2007. Ez az a tíz döntő a labdarúgó Vásárvárosok Kupája, az UEFA-kupa és az Európa-liga (El) 1958 óta tartó, egymást váltó közös történetében, amelyet azonos nemzetbeli csapatok vívtak egymással. A négy-négy spanyol és olasz, valamint egy-egy angol és német házi derbi mellé idén szinte egészen bizonyosan behúzhatjuk az első portugált is. Az El idei egyik elődöntőjét ugyanis a Benfica és a Braga vívja egymással, tehát innen biztos a luzitán továbblépő, de a másik ágról is szinte az, hiszen a Porto múlt héten 5-1-re kiütötte a spanyol Villarrealt.
Az elképesztő szezont produkáló kék-fehér gárda hazája bajnokságát már hetekkel ezelőtt megnyerte, bejutott a helyi kupa döntőjébe, az idény eddigi 52 tétmérkőzéséből 45-öt megnyert; a legutóbbit múlt vasárnap a Primeira Ligában a Vitória Setúbal ellen 4-0-ra. Pedig a Sárkányok kulcsjátékosai közül a Villarrealt négy találattal terhelő Falcao, valamint éktársa, Hulk nem is játszott, Guarín is csak bő egy órát volt gyepen. A Villarreal a Primera Divisiónban a Getafe 2-1-es felülmúlásával melegített a ma esti visszavágóra, de ugyanez az eredmény természetesen édeskevés lenne a döntőhöz. Az európai porondon eddig egyszer fordult elő, hogy 5-1-es első találkozó után nem a győztes lépett tovább: az UEFA-kupa 1985–86-os idényének 3. fordulójában a Mönchengladbach otthon kiütötte a Real Madridot, de a Bernabéuban 4-0-ra kikapott, így az idegenben lőtt gólnak köszönhetően a spanyol királyi gárda örülhetett később a végső diadalnak, egyben címvédésnek is.
A portugál tabella 2. és 3. helyezettje, a Benfica és a Braga egyaránt hétvégi 1-1-gyel melegített a második nemzetközi találkozásra, amely a múlt heti 2-1-es lisszaboni győzelmet követi. A bajnokságban ősszel 1-0-s Benfica-, tavasszal 2-1-es Braga-siker született, ebből kiindulva nagy az esélye az izgalmaknak s egyben a hosszabbításnak.
A VVK–UEFA-kupa–El közös történetében három portugál csapat döntőzött eddig, a Porto 2003-ban nyert, a Benfica 1983-ban, a Sporting Lisboa 2005-ben kikapott. Az idei finálét május 18-án rendezik Dublinban, mérget vehetünk rá, hogy a végén luzitán boldogsággal.
Európa-liga, elődöntő, visszavágók (21:05 ó): Braga–Benfica (az 1. mérkőzésen: 1-2), Villarreal– Porto (1-5).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.