Minden idők legnagyobb tőzsdei csalása

Hírösszefoglaló
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek találta az esküdtszék a Srí Lanka-i születésű, amerikai állampolgár Raj Rajaratnam nevű milliárdost, a Galleon fedezeti alap egykori vezetőjét, akit még 2009 októberében tartóztattak le és vádoltak meg bennfentes tőzsdei kereskedelemmel – tudatta a távirati iroda. Pere idén márciusban kezdődött New Yorkban, majd az esküdtszék tegnap hozta meg ítéletét, amellyel minden vádpontban vétkesnek mondta ki az üzletembert. Ítélethirdetés július 29-én lesz; a vádak alapján 205 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki a milliárdosra.
Rajaratnam központi figurája, de csak egyike annak a huszonhat személynek, akit azzal vádoltak meg, hogy minden idők egyik legnagyobb bennfentes tőzsdei kereskedelmet folytató bűnszövetkezetét hozták létre. A bűnügy középpontjában a Galleon és a New Castle fedezeti befektetési alapok, illetve az amerikai IBM, a McKinsey tanácsadó cég és az Intel csipgyártó egyes vezetői állnak. A vád szerint 2003 és 2009 között Rajaratnam irányította a – tőzsdei cégekről kiszivárgott bizalmas információkon alapuló – törvényellenes tranzakciókat, aminek köszönhetően több tíz millió dolláros haszonra tett szert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.