Módosítások a korai nyugdíjaknál

Hírösszefoglaló
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz módosítaná a jelenlegi alkotmányt, s kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. A távirati iroda Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének és Balsai István fideszes képviselőnek az Országgyűlés elé terjesztett javaslatát ismertetve azt írta: törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban, ami például a 40 évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonuló nőkre is vonatkozhat.
A fideszes politikusok – az indoklás szerint – a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvénnyel öszszefüggő átmeneti rendelkezések megalkotása érdekében módosítanák az alkotmányt azért, hogy a „megfelelő törvényalkotási lépések mielőbb megtörténhessenek”. Orbán Viktor miniszterelnök január közepén a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak nyilatkozva azt mondta: világossá kell tenni, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba.
Ugyancsak Lázár János és Balsai István terjesztette tegnap a parlament elé azon javaslatát, amely szerint szeptember 1-jétől 11 helyett 15 tagja lehet az Alkotmánybíróságnak (AB), ugyanekkor léphet majd hivatalba a testület elnöke is. Az Alkotmánybíróság tagjait július 31-ig választhatják meg kétharmados többséggel. Paczolay Péter július elején lejáró elnöki mandátumát azonban szeptember 1-jéig meghosszabbítanák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.