Munkások a reaktorblokkban

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként két munkás lépett be a március 11-i földrengést követő szökőár miatt súlyosan sérült japán Fukusima–1 atomerőmű egyes számú reaktorblokkjának területére – közölte tegnap az AFP. A hírügynökség szerint az üszkös romok közé merészkedő férfiak tetőtől talpig védőfelszerelésben, arcukon gázálarccal mehettek csak be a háború sújtotta övezethez hasonlatos komplexumba. Az erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (Tepco) nevű vállalat szóvivője útján arról tájékoztatott: a dolgozóik feladata, hogy segítsenek az egyes számú blokk szellőztetőrendszerének üzembe helyezésében. Később már hármas csoportokban, összesen tucatnyian dolgoztak az épületegyüttesben. A csoportok egyenként csupán tíz percet töltöttek bent, a művelet pedig negyven percig tartott. Ez idő alatt vezetékeket csatlakoztattak nyolc légcserélő ventilátorhoz, amelyek kiszűrik és megkötik a radioaktív anyagokat a levegőből – adta hírül a Kyodo.
Az AP és az ITAR-TASZSZ beszámolója szerint a létesítményhez szerdán hat légcserélőt szállítottak, mert a szakértők azt tervezik, hogy ezek segítségével csökkentik a háttérsugárzást a reaktorházban. Jelenleg 10–40 millisievert óránként a sugárzás mértéke. Helyi idő szerint tegnap délután az egyes reaktornál befejezték annak a kompresszornak az üzembe helyezését, amely levegőt szivatytyúz majd az épületbe, hogy ott fenntartsa a magasabb légnyomást. Valamennyi tervezett művelettel szombatig akar végezni a Tepco.
A Kyodo tegnap arról is beszámolt, hogy a Japánt megrázó földrengés, valamint az azt követő cunami legalább 0,1 százalékkal vetette vissza Ázsia gazdaságát. Szerdán a német Lufthansa is arra panaszkodott, hogy egyebek mellett a szigetországban történtek miatt érezhetően csökkent az utasforgalma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.