Napi sajtószemle

MN
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tagesanzeiger.cn
Hiába a szíriai rezsim durva fellépése a tüntetőkkel szemben, a svájci lap szerint Basár al-Aszadnak nem kell félnie. A térségben érdekelt hatalmaknak ugyanis nem fontos az elmozdítása. Moszkva egyetlen földközi-tengeri flottabázisát és a régi, fegyverimportban is megnyilvánuló megbízható kapcsolatok elvesztését félti, és Peking sem szívesen rúgná fel a Damaszkusszal egyre szorosabbá váló kereskedelmi és politikai partnerséget. Washington kellemetlen helyzetben van. Nem hunyhatja be a szemét a tüntetők lövetése felett, ám Izrael érdekei a kiszámítható ellenség megtartását követelik meg. Ankara és főképp Teherán pedig a működő és korántsem ellenséges rendszer megtartását tartja fontosnak.


Die Presse
Az amerikai bankok 6 százaléka, főleg a kisebb pénzintézetek még ma is követik a múlt század közepén elterjedt gyakorlatot, és a kockázatot csökkentendő, a hitelnyújtáskor nem
a fedezetet, hanem elsősorban a bőrszínt és a származást nézi. Az osztrák konzervatív lap
a Bloomberget idézve a Missouri állambeli Institut Midwest Bank Centre példáját említi: a bank az elmúlt öt évben egyetlen fekete bőrű kérelmezőnek sem nyújtott hitelt.


SPIEGEL
Orbán Viktor is szerepel a német hetilap honlapjának azon öszszeállításában, amelyben az európai „jobboldali populista” politikusokról közölnek portrét. A magyar kormányfő egy listán szerepel Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezérrel, Umberto Bossival, az olasz Északi Liga vezetőjével, Geert Wilders iszlám- és bevándorlóellenes holland politikussal, Heinz-Christian Strache bevándorlóellenes osztrák szélsőjobboldali vezetővel, illetve az Igaz Finnek nacionalista párt vezetőjével, Timo Soinival.
A magazin a médiatörvényt és az új alkotmányt ért szokásos bírálatokkal indokolja Orbán helyét a listán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.