Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

RT
A Facebook a legijesztőbb kémgépezet, amelyet valaha feltaláltak. Ott van a világ legteljesebb adatbázisa, amelyben benne vannak az emberek, a kapcsolataik, a nevük, a címük, tartózkodási helyük, egymással való levelezésük, rokonaik – mindannyian az Egyesült Államokban üldögélnek úgy, hogy mindehhez hozzáfér az amerikai hírszerzés. A Facebook, a Google és a Yahoo, az összes nagy amerikai szervezet beépített kezelőfelületet hozott létre az amerikai hírszerzésnek. Nincs szó arról, hogy bírósági határozat kellene (a kutakodáshoz). Van egy olyan felületük, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy az amerikai hírszerzés használhassa – mondta Julian Assange, a WikiLeaks alapítója az angol nyelvű orosz hírportálnak. Assange szerint ugyanakkor nem igaz, hogy a Facebookot a titkosszolgálatok üzemeltetnék: „egyszerűen arról van szó, hogy az amerikai hírszerzés képes jogi és politikai nyomást gyakorolni rájuk. És mivel költséges lenne egyenként kiadni az adatokat, automatizálták a folyamatot. Mindenkinek tudatában kell lennie annak, hogy amikor bejelöli ismerőseit a Facebookon, ingyenmunkát végez az Egyesült Államok hírszerzésének azzal, hogy felépíti neki ezt az adatbázist.”


The Daily Star
Amerika és az EU tagállamainak többsége ellenzi Basár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének megbuktatását, hiszen a vákuumot pillanatok alatt fundamentalista csoportok töltenék be – mondta egy befolyásos európai ország név nélkül nyilatkozó diplomatája az angol nyelvű libanoni lapnak. Mint közölte, Szíria minden körülmények között geopolitikailag rendkívül fontos ország a közel-keleti térség stabilitása szempontjából. A diplomata elmondta, a nyugati országok egy „új közel-keleti projektet” dolgoznak ki az arab világban zajló események tükrében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.