Nem kérnek átütemezést a görögök

Hírösszefoglaló
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország jelenleg elsődlegesnek ítéli az állami vagyon privatizációját az adósságrendezésben – számolt be Jeórjiósz Papandreu görög kormányfő az olasz Corriere della Serának nyilatkozva. – Kezdetben a privatizáció nem tartozott a prioritások közé, most azonban már a lista elején szerepel – jelentette ki az MTI szerint Papandreu, utalva arra, hogy az erről szóló terveket hamarosan jóváhagyják. Egyúttal megismételte, hogy Görögország nem kér átütemezést, és az euróövezetet sem készül elhagyni. Reményei szerint országa jövőre visszatérhet a nemzetközi hitelpiacra.
Bár „természetesen szeretné”, tegnapi hírek szerint egyelőre Írország sem kéri adósságának átütemezést, jelenleg elsősorban jobb kamatok kialkudására törekednek – jelentette ki Simon Conveney ír mezőgazdasági miniszter a hét végén. Egy rádióadóban elmondta: jelenleg nem összpontosítanak az átütemezésre, a lényeg most a kamatok csökkentése, ebben szeretnének eredményt elérni még a nyár előtt. Írország tavaly novemberben kénytelen volt elfogadni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 85 milliárd eurós mentőövét. Az Európai Bizottság korábban – miután Dublin hónapok óta kéri a kamatok mérséklését – már közölte, hogy rövidesen csökkentik az íreknek nyújtott hitelek terhét, amelyek mértéke jelenleg átlagosan 5,8 százalék.
Ma kezdődik az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek (Ecofin) találkozója Brüsszelben, ahol többek között a Portugáliának nyújtandó 78 milliárd eurós mentőcsomagról tárgyalhatnak. A programot korábban az Európai Bizottság, valamint a – vétójoggal rendelkező – finn parlament is elfogadta. Elemzők szerint a görög adósságválság is napirendi pont lehet a tanácskozáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.