Nem tűrt „fasiszták”

Az ultranacionalista Szvoboda Összukrajnai Egyesülés betiltását követeli a Régiók Pártjának több megyei szervezete. Ugyancsak ezt az álláspontot képviseli a párt parlamenti frakciójának egyik szóvivője, Vagyim Kolesznicsenko is, aki úgy véli, eljött az ideje annak, hogy „ezt az ifjú fasiszta söpredéket” a törvény teljes szigorával felelősségre vonják.

Székely Gergely
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikola Azarov kormányfő is egy ilyen forgatókönyv lehetőségét prognosztizálta, szerinte a „történtek fényében minden esélye megvan a Szvoboda betiltására vonatkozó kérdés napirendre tűzésének”. Ismeretes, május 9-én mintegy száz fiatal nacionalista rátámadt a győzelem napját ünneplő második világháborús veteránokra a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv). A Szvoboda tagjait gyanúsítják azzal is, hogy a vereckei magyar honfoglalási emlékművet megrongálták februárban.
Elnökké választását követően Viktor Janukovics szabadjára engedte a szélsőjobboldali Szvoboda szellemét. Oleg Tyahnibok, a Szvoboda pártelnöke és féltucatnyi erős embere állandó szereplőjévé vált az oligarchák kezében levő tévécsatornák nagy nézettségű politikai talkshow műsorainak. A Régiók Pártja tisztában van azzal, csak akkor lehet esélye a hatalom megtartására, ha annak meghiúsítására leginkább képes politikusokat eltakarítja az útjából. Janukovics választási szakértői minden bizonnyal az idegengyűlöletéről elhíresült Oleg Tyahnibokot szemelték ki arra a feladatra, hogy ő és pártja jelentse a választási alternatívát. Biztosra lehet venni ugyanis: alakuljon bárhogyan a helyzet az országban, annak kevés az esélye, hogy az állampolgárok többsége a szélsőségesek mellett tegye le a voksát.
A Szvoboda szárnyalása, a múlt esztendei önkormányzati választáson elért sikere azonban egyre kényelmetlenebbé kezd válni a hatalom számára. Abban a három nyugat-ukrajnai megyében, amelyeknek a közgyűlésében a nacionalisták szerezték meg a többséget, a központi hatalom szinte teljesen elvesztette befolyását. A Lembergben történtek miatt a Szvoboda több tagja ellen az ügyészség már a bűnvádi eljárást is megindította. Elemzők szerint a nyomozó hatóság buzgósága azonban nem jelenti a Szvoboda betiltását is. Janukovics ugyanis aligha fogja felrúgni a hatalom és a Szvoboda közötti virtuális megállapodást, hiszen a növekvő társadalmi elégedetlenség közepette a „régiósok” keresve sem találnának hasznosabb ellenzéket Tyahnibok ultranacionalistáinál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.