Nemzetközi porondon a Tesco egerei

A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal tegnap kezdte meg a hazai Tesco áruházak ellenőrzését, miután a multicég üzleteiben egerek bukkantak fel. Az ír fővárosban március végén zártak be egy Tesco áruházat, miután egerek lepték el az üzletet. Eközben már a nemzetközi sajtóban is híre ment a Tesco hazai áruházait elárasztó rágcsálóknak.

Vass-Gabay Dorka
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dublinban március végén került lakat egy Tescóra, miután ellepték az egerek – adta hírül az Independent.ie. Az ír élelmiszer-biztonsági hivatal illetékese szerint egérürüléket, megrágott dobozokat, élő és döglött egereket találtak. Mint mondta: egy élelmiszerlánc sem állhat a törvény felett, és teheti kockára a vásárlók egészségét a higiéniai előírások megszegésével. Tavaly októberben egy South Northamptonshire-i Tescót harmincezer font (11 millió forint) pénzbüntetésre köteleztek, miután egy vásárló egérürüléket talált egy termék zacskójában. A hazai áruházakban felbukkant rágcsálók miatt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átfogó vizsgálatot rendelt el az összes hazai Tesco áruházban, az ellenőrzéseket tegnap kezdték el a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei. Lapunk kíváncsi volt, miként haladnak a vizsgálatok, de a hivatal csak csütörtökre ígért választ, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ellenőrzésekről nem kívánnak nyilatkozni. Magyarországon 206 Tesco áruház van, ennyit vizsgálnak át a szakemberek. Bognár Lajos, a hivatal elnöke elmondta: ha a vizsgálatok igazolják az egerek jelenlétét, élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabnak ki, ez a pénzbüntetéstől a bezárásig terjedhet. A büntetés súlya a vizsgálat eredményétől függ.
Magyarországon a Tesco legutóbb csak 1,8 millió forintot fizetett, miután kiderült, a cég több mint négytonnányi, növényvédő szerrel szennyezett paradicsomot értékesített. A multinacionális vállalat „mindössze” 220 kilogrammnyi szennyezett zöldárut ismert el. Az MGSZH korábban csaknem háromszáz kilónyi, bélsárral szennyezett csirkehúst zároltatott a Tesco egyik magyarországi áruházában, míg egy másik üzletben egeret találtak az akciós termékben. A veszély ellenére a hivatal csupán 850 ezer forintra bírságolta és 50 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte a Tescót, amely nem is fellebbezett, hanem azonnal fizetett.
Mindeközben a Bloomberg hírportálon az összes magyar Tesco áruházat ellenőrzik a rágcsálók miatt címmel jelent meg egy írás, amely szerint a Tesco mint az Egyesült Királyság legnagyobb áruházlánca a Magyar Nemzet állítására úgy reagált: az túlzott, félrevezető és minden alapot nélkülöző. Érdekes, hogy a Wall Street Journal egyik blogján olvasható hír szerint a Tesco elismerte a fertőzést.
Lapunk a Tesco minőségbiztosítási vezetőjének belső elektronikus körleveléből idézve a múlt héten megírta, rengeteg egér van az állat- és tejsoron, ezért minden dolgozó figyelmét fel kell hívni arra, jelezzék, ha bárhol egeret, vagy annak ürülékét látják. Iglódi-Csató Judit Tesco-szóvivő lapunknak írt első válaszában „smiling face”-szel ékesített levelet küldött, azon viccelődve, vajon a sajt- és zöldségosztály érdekelheti-e az egereket?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.