Népfront alakul Putyin körül

Stier Gábor
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást érik az immár egyértelműen a választásokhoz köthető szenzációk Oroszországban. A politikai elit még meg sem emésztette Szergej Mironov lemondását a Kreml hivatalos ellenzékének is nevezhető Igazságos Oroszország párt éléről, majd az ellene a hatalmi párt köreiből indult, a szenátusi elnöki pozícióit megrengető újabb támadást, máris itt a következő meglepetés, a Vlagyimir Putyin körül alakuló népfront meghirdetése.
Egy széles összoroszországi népfront létrehozását az Egységes Oroszország Párt volgográdi régióközi konferenciáján javasolta a kormányfő. A nem a párt bázisán, hanem inkább Putyin körül létrejövő szervezet a párton kívüliek számára is lehetővé teszi majd, hogy indulhassanak a parlamenti választásokon.
Az ötlet kétségkívül a politikai rendszer legitimitását hivatott erősíteni. A legutóbbi felmérések Medvegyev elnök és Putyin, de főként az Egységes Oroszország Párt népszerűségének a csökkenését mutatták, s a legutóbbi választásokon a párt már sok helyen nemcsak a kétharmados, de még az egyszerű többséget sem szerezte meg. A Putyin körül épülő széles bázis egyszerre biztosíthatja a „jegyinorosszok” győzelmét, hódíthatja el az ellenzék potenciális terepének egy részét, s biztosíthatja Putyin jelölését az elnöki posztra a társadalmi többség nevében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.