Nőtt az alapok vagyona

Hírösszefoglaló
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt és fél milliárd forint került a befektetési alapokba áprilisban, elsősorban lakossági ügyfelektől, de az intézményi befektetők márciusi visszafogottságának sincs már nyoma – áll a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) hétfői közleményében. A frissen érkezett pénz mellett 25,9 milliárd forintnyi hozam is gyarapította az alapok vagyonát a múlt hónapban. A szövetség tagjai így 0,8 százalékos vagyonbővülést követően 468 hazai befektetési alapban mintegy 3855 milliárd forintot kezelnek.
Bár a nyugdíjpénztári vagyon átadása még további visszaváltásokat eredményez majd, áprilisban ez minimális volt, a lakosság viszont jelentős új megtakarításokkal jelentkezett – elemezte a folyamatokat Temmel András, a Bamosz főtitkára. A lakossági befektetések dinamikáját jól jelzi, hogy fél éve nem volt ekkora érdeklődés az alapok iránt, s a hagyományosan lakossági területek – pénzpiaci, ingatlan, garantált és rövid kötvény – közül csak a garantált alapok nem tudtak új tőkét vonzani. Ez utóbbi magyarázata, hogy áprilisban ismét egy nagyobb alap járt le, így mintegy 3,8 milliárd forintot vontak ki a pénztulajdonosok. Miután azonban nagyságrendileg ugyanennyivel növekedett az alapok által kezelt pénz mennyisége a piaci teljesítményeknek köszönhetően, a vagyon nem változott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.