Nyílt pályázatok a határon túliaknak

2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május közepéig megjelennek a határon túli magyarság támogatása érdekében kiírt nyílt pályázatok – jelentette be Semjén Zsolt szombaton a Parlamentben. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ismertetése szerint április 18-án a Fővárosi Bíróságon megtörtént a Bethlen Gábor Alapkezelő bírósági bejegyzése, ezzel elhárult minden akadály a különböző pályázatok kiírása elől; az alap az idei büdzsé szerint mintegy 12 milliárd forinttal gazdálkodik. Eközben Kövér László, az Országgyűlés elnöke a hét végén Szatmárnémetiben egy helyi lapnak elmondta: a tervek szerint Erdélynek ötmilliárd forintos keretet biztosítanak, a pénzügyek kezelését pedig az egyik magyarországi érdekeltségű bank veszi át. Veress László, a házelnök kabinetfőnöke a Szatmári Magyar Hírlapnak megerősítette a lapunk által korábban közölt értesülést, hogy Erdélyben a Szülőföldön magyarul program lebonyolítása átkerül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) működtette Iskola Alapítványtól a Romániai Magyar Pedagógusszövetséghez. Hetekkel ezelőtt Ulicsák Szilárd miniszteri biztos harangozott be helyszíni ellenőrzéseket és a pályázat feltételeinek szigorítását, mivel szerinte eddig nem magyar oktatásban részesülők vagy nem magyar nemzetiségűek is kaptak pénzt oktatási-nevelési támogatás címén. Hozzátette, a határon túli szervezeteknek érdekük volt minél jobban szélesíteni a támogatottak körét, mert százalékos arányban részesültek a kiosztott összegekből.
A Szülőföldön magyarul program keretében az a határon túli szülő jogosult a 20 ezer forintos támogatásra, aki magyar nyelvű képzésben vagy oktatásban részesíti gyermekét; idén a támogatottak köre kibővül az óvodásokra is. Romániában az első Orbán-kormány idején az erdélyi pedagógusszövetség utalta a finanszírozást, a balliberális kormányzat viszont 2003-tól az RMDSZ alapítványát bízta meg a program lebonyolításával; a szervezet a tavalyi tanévben 121 712 iskolás és 5212 egyetemista pályázatát bírálta el pozitívan. A Nemzetpolitikai Államtitkárság április elején közölte: az oktatási-nevelési támogatások pályázati kiírásai pár héten belül megjelennek, a késés oka pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bejegyzésének elhúzódása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.