időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Nyomoznak a Hortobágyon

Dombi Margit
2011.05.13. 22:00

Hűtlen kezelés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen április 29-én nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-nél – közölte Bartha László sajtószóvivő. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. portfoliójában lévő társaságnál a tulajdonosi vizsgálat 158 millió forintos visszaélésre utaló adatokat talált, és feljelentést tett az ügyészségen.

Fosztogatás. A Hortobágyon bűnbandaszerű csoportok fosztogatták az állami vagyont a szocialista kormányzás elmúlt nyolc évében. Ezeket a bűnbandákat fel kell számolni, a felelősöket meg kell büntetni. Ez érvényes az országban minden területre, legyen az a magyar nemzeti vagyonnak dunántúli, fővárosi vagy önkormányzati bármely része – jelentette ki lapunknak a hortobágyi kihajtási ünnepségen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


Tavaly novemberben rendeltek el jogi és gazdálkodási célszerűségi vizsgálatot a génmegőrző társaságnál. Az eljárás feltárta, hogy a cég korábbi vezetői magánszemélyként, illetve vállalkozásaikkal ténylegesen 800 hektárnyi földet béreltek munkáltatójuktól, majd integrációs szerződést kötöttek vele. E megállapodás keretében munkáltatójuk gépeivel és alkalmazottaival műveltették meg a szántókat, majd a megtermelt takarmányt is a génmegőrzőnek értékesítették.
A földeken folyó biogazdálkodás művelőjeként azonban nem munkáltatójukat, hanem saját magukat, illetve cégeiket tüntették fel. Így a biztos piacra történő értékesítés haszna mellett a hektáronkénti 40-80 ezer forintos állami támogatáshoz is ők jutottak hozzá. Mivel a költség a munkáltatónál, a haszon viszont a vezetőknél, illetve cégeiknél jelentkezett, megkárosították az államot, és a saját vagyonukat gyarapították. Ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el, és a számviteli rendet is megsértették. Úgy jutottak tetemes haszonhoz egy-két aláírással, hogy közben egy kapavágást sem tettek – áll abban a lapunk birtokában lévő feljelentésben, amit a vizsgálatban feltártakra alapozva tett a génmegőrző vezetése.
Az MNV tavaly októberben leváltotta ügyvezetői posztjáról Gencsi Zoltánt, Hortobágy község jelenlegi alpolgármesterét, és helyére Gaál Gyula Istvánt nevezte ki. (Az első számú vezető leváltása előtt más beosztott vezetők is távoztak a cégtől – a szerk.) Gaál belső vizsgálatot indított, ami alapján úgy ítélte meg, hogy a jogsértéseket a vezetőváltásig nem számolták fel, nem engedték át az ügyletek hasznát a munkáltatónak. Az államot ért kár megtérülése érdekében indítványozták biztosítási intézkedések megtételét is, ami azt jelenti, hogy azok, akik az ügyben érintettek lehetnek, ne rendelkezhessenek szabadon vagyonukkal. Ez azért lehet fontos, mert úgy tudjuk, az egyik volt vezető több tíz millió forintért tavaly eladta üzletrészét abban a társaságban, amelyik szerződésben áll volt munkáltatójával.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.