Nyugdíjazás: a politikai elit sem kivétel

Az országgyűlési képviselők és polgármesterek korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségét az  év végéig kivezethetik a rendszerből – tudta meg lapunk.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány előtt fekvő javaslat szerint 2012-től új jogosultságot már nem lehetne szerezni, eddig az időpontig a kedvezményt biztosító rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni. A most hatályos szabályozás szerint bizonyos hivatalban töltött idő után a nyugdíj a korhatárt megelőzően polgármesterek esetében legfeljebb hét évvel, országgyűlési képviselők esetében legfeljebb öt évvel jár.
Az előterjesztésből kiderül, a tervezett szigorítás csak kis kört (360 főt) érint, mivel a jogszerzésnek az is feltétele, hogy a képviselői, polgármesteri megbízatás 2011. december 31-ig megszűnjön. Az intézkedésből költségvetési megtakarítás 2012-ben nem keletkezik, a javaslat előnye a „profiltisztítás”.
Korábban megírtuk, hogy Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az új alaptörvény elfogadása előtt jelentette be, hogy – az alaptörvényben azóta már rögzített bírák és ügyészek mellett – a jövőben az országgyűlési képviselők és a polgármesterek esetében is az általános öregségi nyugdíjkorhatárt érvényesítik majd. A frakcióvezető a lépést azzal indokolta, hogy mindenkire – kivéve többek között a negyvenéves szolgálati jogviszonynyal rendelkező munkavállaló nőket – egységes nyugdíjkorhatárt kell alkalmazni. A Magyar Nemzet múlt héten elsőként írt arról, hogy a Fideszben megkezdték egy olyan komplex törvényjavaslat előkészítését, amely rendezi az országgyűlési képviselők jogállásának kérdését. Az úgynevezett Országgyűlés-törvény többek között átláthatóvá tenné az érintettek jövedelmeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.