Önkéntes orvosok a Székelyföldön

Ismét Erdélyben dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes doktorai. A csaknem negyven szakorvos és egészségügyi szakember egy hétig több mint egy tucat székelyföldi település lakóit vizsgálja meg és látja el.

2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karcagi tűzoltók ajándéka Bögöznek. Tűzoltóautót vittek magukkal ajándékként a hét végén a karcagi tűzoltók az erdélyi Bögözre, ahol szombaton át is adták használatra az ottani önkéntes tűzoltó-egyesületnek – tájékoztatta az MTI-t Lévai Kálmán alezredes, a nagykun város tűzoltóparancsnoka. A Ford Transit évtizedeken át a szolnoki papírgyárban szolgált, de az üzem bezárása után feladata megszűnt.


Megkezdték a hét végén május 15-ig tartó hagyományos erdélyi terepmunkájukat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakemberei. A szervezet ötventagú, önkéntes orvosokból álló csoportja évente kétszer utazik a székelyföldi Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Ezenkívül gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik az intézeteket. Idén 38 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton. Most Bükhavasra, Csíkcsicsóba, Csíkmadarasra, Csíkmadéfalvára, Csíkrákosra, Csíkszentdomokosba, Csíkszeredába, Csíkszépvízre, Csíkszentmártonba, Gyimesbükkre, Háromkútra, Hidegségszádába, Kóstelekre és Székelyudvarhelyre látogatnak el. Az orvoscsoportot ezúttal belgyógyász, csecsemő-gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermekszemész, fogorvosok, gyermekfogorvosok, traumatológus, aneszteziológus, gyermekortopédszakorvos-jelölt, hematológus, infektológus, klinikai onkológus, urológus, gyógypedagógus és audiológusok alkotják. A szolgálat tájékoztatása szerint újabb résztvevőkkel is bővül a szakembergárda: a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Fogászati Klinika és az Országos Gerincgyógyászati Központ nyolc orvosa is csatlakozott a körúthoz, hogy önkéntes munkájával is segítse a szervezet tevékenységét. A szakemberek a vizsgálatokon kívül felvilágosító előadásokat is tartanak a helyieknek, például az emlővizsgálat fontosságáról vagy a helyes fogápolásról, ugyanakkor a korábbi évekhez hasonlóan a szervezet a leginkább rászoruló székelyföldi gyermekeknek és családjaiknak adományokat is átad.
Tavaly a gyermekmentő szolgálat önkéntesei több mint tízezer vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felépített csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központot a szervezet két magyarországi gyermekneurológusa folyamatosan támogatja munkájával. A mostani út további célja az, hogy a gyermekmentők 21 éves erdélyi tevékenységét a helyi egészségügyi szakemberekkel, tanárokkal, szülőkkel értékeljék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.