Orbán: 2020-ra lehet magyar euró

Hírösszefoglaló
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van esély arra, hogy 2020-ig teljesülnek az euró magyarországi bevezetésének feltételei – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kérdésre válaszolva tegnap Frankfurtban pénzügyi és gazdasági szakemberek előtt a távirati iroda értesülései szerint. A magyar kormányfő – Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása alapján – egyébként a magyar gazdaság- és pénzügypolitika fő irányairól, illetve a gazdasági és politikai reformintézkedésekről tartott előadást. A németországi pénzügyi befektetők és a különböző cégek képviselői előtt a magyar kormányfő megismételte, hogy 2014-re az államadósság szintjét 65-70 százalékra csökkenti Magyarország. Orbán Viktor utalt arra is, hogy a foglalkoztatás mértékét jelentősen növelni kell, mégpedig a jelenlegi 55 százalékról először 65 százalékra, majd 75 százalék körüli szintre.
Szijjártó Péter arról is tájékoztatást adott, hogy Orbán Viktor kijelentette: az előző nyolc év kormányzása miatt 2010-re a magyar állam a gazdaság tehertételévé vált, ezért komoly átszervezést kell végrehajtani. Ennek jegyében került sor Európa legegyszerűbb adórendszerének kialakítására, a társasági adó csökkentésére, és folyamatosan szorul vissza a vállalatokat terhelő bürokrácia és adminisztráció is.
A miniszterelnök mindezeken kívül azt hangsúlyozta: jó esély van arra, hogy a következő évek sikerszereplője ismét Közép-Európa legyen. A magyar kormányfő németországi látogatásának második napján az európai pénzügyi világ központjának számító Frankfurt városában – akárcsak előző este Berlinben – a Deutsche Bank rendezvényének vendége volt. Orbán Viktor előadását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egészítette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.