Orbán: Nagy siker az eltelt egy év

Nagy sikerként értékeli az eltelt egy évet a miniszterelnök, mert – mint fogalmazott – Magyarország nem zuhant a szakadékba – ellentétben Görögországgal, Írországgal vagy Portugáliával. Orbán Viktor ezt a TV2 vasárnap este sugárzott, Frizbi című műsorában mondta, ahol arról is beszélt, „szamárságnak” tartja az előre hozott országgyűlési választásokról szóló híreket. A kormányfő ugyancsak tegnap a Facebook közösségi portálon, videoüzenetben jelentette be, hogy szociális konzultációt indított útjára.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a kormány teljesítménye szempontjából értékeli nagy sikernek az eltelt évet a kormányfő, mert azzal sosem lesz elégedett, hanem az ország szempontjából. Hiszen „a szakadék felé rohanó lovakat kellett megfékezni és visszafordítani, és ez sikerült” – nyilatkozta Orbán Viktor a TV2 műsorában. Majd hozzátette, a kormányoldal kétharmados parlamenti többsége gyors, alapos és átfogó döntésekre ad lehetőséget, s ezt jól használva Magyarország a „zavarosnak tűnő” európai helyzetből a legjobban szervezett államként kerülhet ki egy-másfél év múlva.
Az előre hozott választások lehetőségét firtató sajtóhíreket szamárságnak nevezte. „Milyen pihent agyú embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen mondatot papírra tudjon vetni?” – vélte, feltéve a kérdést, mi lenne abban a jó Magyarországnak, a Fidesznek vagy neki személy szerint. A dolgok rendje szerinte az, hogy legközelebb 2014-ben legyen országgyűlési választás.
*
A magyar európai uniós elnökséget értékelve rámutatott, kereszttűzben kellett végezni a munkát, amelyből még hátravan két hónap, de örül annak, hogy a magyarok megmutathatják, vége annak a korszaknak, amikor bármit meg lehetett velük tenni.
Orbán Viktor azt mondta, a tavalyi év lelkileg nem volt nehéz, „világos volt, hogy van egy átadás-átvétel, van egy, az útról az árokba lecsúszott ország, amit vissza kell hozni valahogyan az útra”. Mindenki tisztában volt azzal, hogy rendkívüli intézkedéseket kell hozni, de mindenki úgy gondolta, akármit tesz a kormány, az úgy van jól. Igaz, a bankok és a bankárok nem voltak boldogok, hogy bankadót kell fizetni, és a multicégek sem a válságadó miatt, sőt a képviselők sem, amikor befagyasztották a párttámogatást, s megfelezték a képviselők létszámát. „De mindenki úgy volt ezzel, hogy baj van, ez a dolgok természetes rendje” – vélte a kormányfő.
Ugyanakkor – mint folytatta – a 2011. év nehezebb, mert az idén lassan mindenki előtt nyilvánvaló, hogy az országot át kell szervezni, e formában ugyanis nem működőképes. „Itt azért már vegyesebb a fogadtatás, most már azért érzem időnként, hogy van, aki a pokolba kíván” – jegyezte meg. Szavai szerint megszorítások azért nem lesznek, mert azok nem vezetnek sehová.
A miniszterelnök felidézte, 1988-ban, amikor alakult a Fidesz, Magyarország megszállt ország volt, s a rádióhírekben az volt az érdekes, mit mondtak Moszkvában. Arra a kérdésre, hogy most nem az az érdekes-e, mit mondanak Brüszszelben, azt felelte: „ég és föld, Brüsszel az nem Moszkva, Brüszszelben sok mindent mondhatnak, de azt vagy nem hallgatjuk meg a rádión, vagy azt mondjuk, hogy nem eszik olyan forrón azt a kását”. Úgy vélte, az előző húsz év arra volt jó, hogy felkészüljünk arra, ami most következik.
Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon videoüzenetben tegnap bejelentette azt is, szociális konzultációt indít útjára. Ez egy kérdőívet is tartalmazó levél lesz, amelyben a mindennapi élet szempontjából legfontosabbnak ítélt tíz kérdést tesz fel: „munka vagy segély; hogyan legyen több munkahely; mire tanítsák a gyermekeinket az iskolában; mi legyen a rezsivel; vagy hogyan és miképpen segélyezzük azokat, akik segítségre szorulnak”.
Május 1-jét videoüzenetében a kormányfő fontos ünnepnek nevezte, amely a munkából élők szívéhez áll a legközelebb. Hozzátette: a nyugdíjasokról sem szabad megfeledkezni, mivel a nyugdíjukat nem ajándékba kapják, hanem az munkájuk jól megérdemelt gyümölcse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.